Tysklands förre förbundskansler kritiserar USA för bossfasoner

EKONOMI. USA vill stoppa anläggandet av gasrörledningen Nordstream 2. Snart får Tyskland för ockupationsmakten USA inte ha ekonomiska relationer med några stater, klagar Gerhard Schröder.


Reklambild för Nordstream 2.

Gerhard Schröder, som var Tysklands förbundskansler innan hans post 2004 övertogs av Angela Merkel, kritiserar i hårda ordalag USA för Washingtons diktatoriska fasoner gentemot Tysklands handelsförbindelser med omvärlden.

Hans kritik gäller framförallt att USA vill hindra anläggandet av gasrörledningen Nordstream 2, ”för Ukrainas skull”.

En av de viktigaste rörledningarna av exportgas från Ryssland till Europa går genom Ukraina.

Ukraina tjänar ansenliga summor på tullavgifter för gasen som transporteras genom landet. Ändå motsätter sig den USA-allierade regeringen Nordstream 2. Motiveringen är att en ny sådan gasledning skulle hota Ukrainas ”energisäkerhet”.

Men USA:s motiv är inte att stödja Ukraina i en uppviglad konflikt med Ryssland. Istället handlar det om att USA själva vill lägga beslag på en större andel av gasexportmarknaden till Europa, menar Gerhard Schröder.

Det är detta motiv som förklarar USA:s påtryckningar för att hindra Nordstream 2. Men Tyskland måste själv fatta sina beslut med vilka de vill ha handelsförbindelser, sade Schröder på lördagen till Welt am Sonntag.

”Tyskland får snart inte ha relationer med någon alls”
— Iran, Kina, Ryssland – om det fortsätter på det här sättet, kommer vi snart inte få lov att ha ekonomiska relationer med någon alls, sade Schröder i en öppen kritik mot USA:s globalistiska politik.

Det är dessutom så att USA:s exportgas till Europa – som transporteras i nedkyld och i flytande form på fartyg – enligt Schröder är dyrare och av sämre kvalitet än den ryska rörledningsgasen.

— Detta är oacceptabelt för ett land som är så exportberoende som Tyskland. Trots all vår respekt och vänskap måste vi säga detta till amerikanerna, sade Schröder.

Gerard Schröder understryker att han inte är en antiamerikansk politiker, men under hans tid som förbundskansler syftade hans politik till att utveckla ett visst mått av oberoende av USA, och behålla en sådan distans.

Schröder säger underförstått men tydligt att det är svårt för Tyskland att utöva sådan självständighet i förhållande till USA. Landet är fortfarande formellt och realpolitiskt ockuperat av segrarmakterna efter andra världskriget.

Nordstream 2 handlar om att bygga två gasrörledningar från Ryssland till Tyskland med en totalkapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas per år. Rörledningen är projekterad till att gå genom Östersjön och beräknas kosta motsvarande ungefär 100 miljarder svenska kronor.

Källa:
German Ex-Chancellor Reveals True Reason for US Criticism of Nord Stream 2

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Ex-kanslern Schröder har rätt. Vi måste välkomna kooperation med Ryssland. Distans Berlin-Moskva är ca. densamma som Berlin-Luleå eller Berlin-Barcelona. Ryssarna visar vanskaplig kooperationsvilja och önskan att Tysklands och Europas industri fungerar och har förtroende att en tysk är VD. Gasledningen skall också går till Nederländerna. Men de storhetsvansinniga judiskt styrda USA är inte Tysklands och Europas vänner. De ser Europa och Euron som konkurrens. De många amerikanska sanktionerna skadar Europa. Ex-kansler Schröder (för femte gången gift) är pro-Israel, var mot Irak-kriget men skickade 2000 tyska soldater till Afghanistan (andra största kontingenten efter USA). Jag vet inte hur oavhängig av USA-NATO… Läs mer »