De fientliga krafterna som tagit Europas maktcentra i besittning gör nu sitt bästa för att genom sina kollaboratörer inom EU, inskränka våra möjligheter att tala fritt och öppet om sådant som utgör ett hot mot deras svaga ockupation. Senast i raden är Tysklands lagförslag om att förbjuda ifrågasättande av den så kallade ”Förintelsen” i hela EU.

Tyskland, som nu är ordförandeland i EU, vill använda detta ordförandeskap för att genomdriva en lag som skulle göra det olagligt att förneka den så kallade ”Förintelsen” i alla de 27 medlemsländerna. Straffet för detta tankebrott vill man skall vara fängelse.

Historisk plikt att hålla minnet vid liv
Tysklands justitieminister, Birgitte Zypries, sade i förra veckan att Tysklands åtagande att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, såväl som att hålla minnet av den så kallade ”Förintelsen” vid liv, är en historisk och realpolitisk förpliktelse.
– Vi har alltid sagt att det inte kan få vara acceptabelt i Europa att säga att förintelsen aldrig hänt och att sex miljoner judar inte dödades, sa hon.

Enligt det tyska lagförslaget skall förnekande av den så kallade ”Förintelsen” vara straffbart med upp till tre år i fängelse.

Zypries berättade även att lagförslaget, som skall diskuteras av medlemsländernas justitieministrar under de nästkommande sex månaderna, även syftar till att kriminalisera ”rasistiska” uttalande vilka syftar till att uppvigla till våld mot enskilda personer eller grupper. Målet är att ”harmonisera” lagstiftningen i samtliga medlemsländer. På vilket sätt denna nya lag skiljer sig från de lagar som redan finns, vilka förbjuder uppvigling till våld framgår dock inte.

Kan bli svårt att genomdriva
Att genomdriva denna lag i alla medlemsländer, vars juridiska system ibland skiljer sig markant från varandra tror analytiker kan bli svårt. Visserligen är alla europeiska ledare överens i sina fördömande mot dem som förnekar den så kallade ”Förintelsen”, men frågan om förbud har givit upphov till meningsskiljaktigheter i Europa.

Tyskland ser lagen som en moralisk nödvändighet medan länder som England, Italien och Danmark har uttryckt sig kritiska mot en lag som begränsar yttrandefriheten och de medborgerliga rättigheterna.

Italien stoppade förra gången
För två år sedan försökte Luxemburg att genomdriva en liknande lag i EU, den gången stoppade Italien lagen från att gå igenom. Tanken var då att kriminalisera förnekandet av den så kallade ”Förintelsen” om det sades på ett sätt som uppmanade till brott mot en enskild person eller en grupp. Flera andra länder valde även att motsätta sig försök att förbjuda nationalsocialistiska symboler.

Zypries sade sig vara övertygat om att Tyskland skulle kunna förmå de övriga medlemsländerna att godta lagen, men hon påtalade även att lagen skulle vara tvungen att vara relativt begränsad för att accepteras av alla.

Lagar mot att ifrågasätta just den enskilda historiska händelsen, den så kallade ”Förintelsen” finns redan i Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland och Spanien. I Tyskland sitter ett antal historiker fängslade för detta brott medan andra tvingats i landsflykt för att undkomma detta tankebrott.

Nationellt Motstånd fortsätter att följa utvecklingen.


  • Publicerad:
    2007-01-16 00:00