Tyska poliser stängs av från sitt arbete – har ”fel” åsikter

TYSKLAND. Fem tyska poliser har nyligen stängts av från sitt arbete och ytterligare ett tiotal har fått disciplinärenden inledda emot sig. Anledningen sägs vara att de misstänks ha ”fel” åsikter.

tyskpolis3

Tidigare oktober stormade tyska poliser en 49-årig mans hem i Nürnberg för att beslagta hans legalt införskaffade jaktvapen. Anledningen var att han tillhörde Reichsbürger-rörelsen, en grupp människor som inte vill erkänna den tyska förbundsrepubliken och dess nuvarande gränser, utan menar att Tredje rikets gränser från 1937 fortfarande gäller och att förbundsrepubliken är en illegal ockupationsmakt.

I samband med ingripandet skottskadades fyra poliser när 49-åringen försvarade sin egendom. Olika uppgifter ska dessutom ha gjort gällande att en av polismännen ska ha avlidit av sina skador. Med tanke på detta har det i efterhand höjts röster i Tyskland om att man bör gå hårdare åt sympatisörer till Reichsbürger-rörelsen, som anklagas för att vara ”högerextremister” och ”antisemiter”.

Sympatisörer till denna rörelse kallar sig för rikstyskar och de praktiserar ofta sin övertygelse genom att ignorera förbundsrepublikens instanser, exempelvis genom att inte betala räkningar som kommer från statliga eller federala myndigheter.

Idag kommer uppgifter om att fem polismän har blivit avstängda från sina arbeten. Motiveringen är att de sympatiserar med just Reichsbürger-rörelsen. Ytterligare ett tiotal har fått disciplinärenden öppnade mot sig och representanter från förbundsrepublikens författningsskydd bekräftar att man har ett ökat intresse för dessa grupper.

— För rikstyskarna intresserar vi oss sedan en längre tid, sa Hans-Georg Maaßen som leder förbundsrepublikens författningsskydd nyligen.

Joachim Herrmann, som är inrikesminister för delstaten Bayern har sedan en tid tillbaka arbetat för att införa förbud för rikstyskar att äga vapen. Han säger också att det finns många sympatisörer inom den bayerska polisen, varav en avstängdes i början av året och ytterligare en i fredags.

Trots att rikstyskarna stämplas som extremister och ibland även galningar tog den tyska förbundsrepubliken så sent som 1973 ställning för deras hållning i en dom som rörde en eventuell framtida återförening med det dåvarande Öst-Tyskland.

I domen gick det bland annat att läsa att ”det Tyska riket fortsätter att existera, men på grund av brist på organisation och avsaknad av statliga organ är riket inte kapabelt att handla”.

750px-germany_1937

Tyska rikets utbredning enligt Reichsbürger-rörelsen.

Det är dock inte endast personer som är kopplade till Reichsbürger-rörelsen som trakasseras allt mer. Även andra oppositionella krafter i Tyskland har intresserat författningsskyddet i allt högre utsträckning under det senaste året.

Källor:
Tyska Reichsbürger: När staten inte duger
Flera tyska poliser har stängts av för högerextrema sympatier
Krav på övervakning av tyska extremister
German police correction: Bavarian officer shot is still alive, not dead

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om