Tyska finansministerns vädjan till teknikjätten: ”Avskeda inte folk, det ökar stödet för högerpopulism”

TYSKLAND. Etablissemanget i Tyskland är mycket oroat över Siemens planer på omstrukturering. Finansministern vädjar till företaget att inte genomföra den planerade omstruktureringen, som hon menar skulle ge ett ökat stöd för så kallad högerpopulism.

De senaste tyska valen har sänt kraftiga signaler om att allt inte står rätt till från elitens perspektiv, vilket har skrämt upp det tyska etablissemanget ordentligt. Det senaste nationella parlamentsvalet resulterade som bekant i att ett parti från ”extremhögern” för första gången på mer än femtio år kom in i den tyska förbundsdagen. Som salt på såren meddelar nu den mäktiga tyska industrijätten Siemens att de är tvungna att genomföra strukturella förändringar inom bolaget som ett svar på förändrade marknadsförhållanden.

Uppgifterna om att Siemens skall omstrukturera sin verksamhet fick således fart på landets politiker. Tysklands finansminister Brigitte Zypries gick så långt som att vädja till Siemens att inte genomföra några uppsägningar i det ekonomiskt utsatta Östtyskland.

Zypries är rädd för att uppsägningarna skulle resultera i ett ökat stöd för så kallad högerpopulism. I ett brev till Siemens VD Joe Kaeser skriver hon:

Det är mycket oroande att man diskuterar omstruktureringar i ekonomiskt utsatta regioner såsom östra Tyskland. Det kommer att skapa missnöje och oro, vilket kan ha sådana politiska konsekvenser som vi såg under förbundsvalen.

Huruvida Siemens väljer att ta ministerns vädjan i beaktande återstår att se. Siemens omstruktureringsplaner förväntas vara färdiga den åttonde november.

Källa:
Job cuts could boost populists, German minister tells Siemens

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ramon Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ramón Mercader
Medlem

Jag tycker att om de bästa bitarna från NPD:s program kombineras med de bästa bitarna från Der dritte Weg:s program blir en väldigt fin kompletterande kombination. Fast nu är det väl AfD de syftar på med dessa ”högerpopularer”. Populismen blir väldigt problematisk när ändringarna i populationen i Tyskland leder till att tyskar blir minoritet i Tyskland. Om jag uttrycker att det går 125 män på 100 kvinnor i populationen i Sverige så vore det bra om någon kunde rätta mig om jag uttryckt mig fel, men i det uttrycket så menar jag då självklart att det är extremt mycket ockupanter… Läs mer »