Tyska Arbetarpartiet grundas

Dagens datum 5 januari: På hotellet Fürstenfelder Hof i München grundas det Tyska Arbetarpartiet denna dag år 1919. Partiet kom senare att byta namn till NSDAP.

DAP-löp

Partiet hade sin grund i flera arbetarkommittéer som hade grundats av Anton Drexler och Karl Harrer. Både Drexler och Harrer var medlemmar i det hedniska Thule-sällskapet. Personerna i dessa kommittéer träffades regelbundet för att diskutera politik, nationalism och judefrågan. I december 1918 hade Drexler övertalats att det var dags att bilda ett regelrätt politisk parti, så att man kunde föra fram sin politik till folket.

drexler

Anton Drexler

Den 5 januari 1919 samlades bland annat Anton Drexler, Karl Harrer, Gottfried Feder och Dietrich Eckart på hotellet Fürstenfelder Hof i München. Vid detta möte grundade man formellt det Tyska Arbetarpartiet (DAP). Till partiets förste ordförande valdes Anton Drexler.

Under partiets första månader var medlemsantalet väldigt lågt, man samlade inte heller speciellt många åhörare till sina offentliga möten. I augusti 1919 kunde partiet räkna till 38 deltagare på ett av sina möten i en av Münchens många ölhallar.

Hitler_as_young_man

Adolf Hitler som ung

Under sommaren samma år hade Adolf Hitler antagit ett erbjudande från riksvärnet som innebar att han skulle undersöka partiets förehavanden. I september 1919 var Hitler närvarande vid ett av partiets möte, som denna gång hölls i Sterneckerbräu. Efter att ha lyssnat till en av mötesdeltagarnas argumentation för att Bayern skulle frigöra sig från resten av Tyskland, begärde Hitler ordet och förkastade talarens folksplittrande argument.

Anton Drexler blev så imponerad av Hitlers passionerade tal att han erbjöd honom medlemskap i partiet på stället, Hitler accepterade och fick uppdraget att leda paritets propagandaavdelning. Som sin första uppgift tog sig Hitler an att få partiet att växa. Endast 12 dagar efter Hitlers inträde hölls partiets första större offentliga möte, med Hitler som talare. Mötet blev en succé.

Tack vare Hitlers enastående skicklighet som talare samlade partiets möten inom ett halvår deltagare i hundratal. Den 24 februari 1920 samlades över 1000 deltagare i Hofbräuhaus för att lyssna till Hitler. Vid samma möte offentliggjorde partiet sitt partiprogram.

I februari 1920 bytte partiet namn, man lade ’Nationalsocialistiska’ till partinamnet och kallades nu för Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet (NSDAP).

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-05.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sverker Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sverker
Medlem

Suverän kort och koncis genomgång av NSDAPs födelse.
Gärna mer info om G.Feder, som var den som väckte Hitler för den helt avgörande bank-jude-frågan, d.v.s det som hela deras fruktansvärda makt bygger på.