Tysk ubåt från Andra världskriget hittad

HISTORIA. Forskare har hittat den tyska u-båten U-581. Fyndet gjordes utanför Azorerna i Atlanten redan i september 2016, men forskarna valde att vänta till början av februari med att offentliggöra upptäckten då det hade gått 75 år sedan ubåten sänktes.

Från filmen Raiders of the Lost Ark.

U-581 övergavs och sänktes av sin besättning den tredje februari 1943 efter en strid med den brittiska jagaren HMS Westcott. Fyra besättningsmän miste livet under incidenten och fyrtioen överlevde. Bland överlevarna fanns officeraren Walter Sitek, som på fem timmar lyckades simma sex kilometer och nå land. Via det neutrala Spanien återvände han till Tyskland och överlevde även kriget.

De tyska forskarna Kirsten och Joachim Jacobsen gjorde fyndet med hjälp av en dykbåt redan i september 2016, men valde att vänta med offentliggörandet till den tredje februari då det gått sjuttiofem år sedan ubåten sjönk. Fyndet gjordes utanför ön Pico i Azorerna, som ligger i Atlanten.

Ubåten täcks numera av koraller och skall studeras vidare av forskare som är intresserade av att det så snabbt vuxit upp ett rev kring vraket.

U-581 är av samma modell som ubåtarna i filmerna ”Das Boot” och ”Raiders of the Lost Ark”.

Källa:
Famous Nazi submarine found in the Atlantic Ocean

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om