Tysk rektor utreds för oavsiktlig segerhälsning

TYSKLAND. En realskolerektor i tyska Weissenburg sade ”Sieg Heil” då hon skulle önska sina elever lycka till i en minifordonstävling. Nu utreds fallet av åklagaren.

Hälsningen var mycket vanlig och folklig i det nationalsocialistiska Tyskland.

Segerhälsningen var mycket vanlig och folklig i det nationalsocialistiska Tyskland.

På en realskola i den tyska staden Weissenburg hade en tävling anordnats för sjunde- och åttondeklassare där man byggde små fordon som sedan skulle förflyttas så långt som möjligt med hjälp av en råttfälla som utlöses. Innan tävlingens start önskade skolans rektor att eleverna skulle vinna genom att säga ”Sieg Heil” (på svenska Hell seger).

Lärarnas reaktioner varierade från generade till förfärade. En lärare på skolan säger:

– Hur ska jag på ett trovärdigt sätt kunna förhindra nazistiskt språkbruk av elever i framtiden när vår egen chef tillämpar det? Hennes beteende är fullständigt oacceptabelt och ska aldrig någonsin förekomma från någon i hennes position. Detta gäller i synnerhet under ett officiellt skolevenemang och framför talrika ungdomar. Då måste man verkligen se upp med vad man säger.

Också Weissenburg-Gunzenhausens distriktsordförande Gerhard Wägemann var förfärad över de förbjudna orden:

– Sådant är oacceptabelt, särskilt framför skolelever. Jag saknar ord.

Lärare på skolan kräver rättsliga påföljder för rektorn och fallet utreds just nu av en åklagare. Man menar att nationalsocialistisk jargong är ”starkt förkastligt” och att rektorns ordval är ”oacceptabelt och ansvarslöst med tanke på de möjliga konsekvenserna”.

Rektorn förklarar att hon beklagar sitt ordval då hon snarast är politiskt grön och inte nationalsocialist. Hon är även villig att ta upp ämnet med eleverna senare under skoltid.

Källa:
Ermittlungen nach Nazi-Gruß

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar