Två starka sidor återstår i Libyen – geopolitiskt kaos?

LIBYEN. Efter många år med mer eller mindre kaos och flera stridande fraktioner har nu två sidor framkristalliserats och en eventuell slutstrid närmar sig om kontrollen över landet, vilket kan leda till geopolitiskt kaos.

Det var i mars 2011 som Storbritannien, Frankrike och USA bestämde sig för att avsluta Muammar Gaddaffis styre över Libyen. Väst, inklusive Sverige, och några västallierade länder i området understödde radikala islamister som på ungefär ett halvår lyckades besegra Gaddafis styrkor. Den forna libyska ledaren blev även avrättad under förödmjukande former.

Efter några år av relativt lugn började ett nytt inbördeskrig om makten över oljelandet 2014. Nu har slutgilltigen två starka sidor utkristalliserats även om IS och andra fraktioner finns kvar och innehar kontroll över mindre områden.

På den ena sidan finns den FN-erkända regeringen med säte i Tripoli i väst och på den andra finns en regering i Tobruk i öst under ledning av Khalifa Haftar som nu stöds av länder som Frankrike, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Haftar, som försökte komma till makten redan 2011 men ansågs för sekulär av muslimska brödraskapets miliser, har även nära band till USA efter att ha spenderat många år i landet i exil efter att ha försökt genomdriva en kupp mot Gaddaffi – som han själv var med och förde till makten – år 1990.

Den 75-årige Haftars styrkor har relativt snabbt expanderat mot Tripoli och det återstår att se om FN:s vädjan om vapenstillestånd och samtal för att lösa konflikten kommer få genomslag eller om en större militär konflikt kommer blossa upp.

Källa:
ICYMI: Civil war in Libya? NATO’s freedom bombs have created a real geopolitical pickle (VIDEO)

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Fredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Mycket intressant nyhet. Kaoset som Israel och USA skapat för Libyen som jämfört med de flesta länder i väst var ett enastående bra land att leva i under Gaddafi är en skandal. F-n för den internationella makten som dödar allt gott och levande!!

Jag undrar vad Christer Ericsson eller Tobias Svensson på Nya Tider skulle ha att säga om detta.