Tusentals skottar firade sina nordiska rötter

SKOTTLAND. Under tisdagen firades på Shetlandsöarna i Skottland traditionsenligt den årliga festivalen Up Helly Aa. Tusentals män och kvinnor gick ut på Lerwicks gator med ett brinnande vikingaskepp i procession för att fira sina nordiska rötter och markera att julen är över.

Den utvalde jarlen på sitt långskepp, omgiven av sina hirdmän under Up Helly Aa-festivalen på Shetlandsöarna.

Den utvalde jarlen på sitt långskepp, omgiven av sina hirdmän under Up Helly Aa-festivalen på Shetlandsöarna.

Under den sista tisdagen i januari firas varje år på Shetlandsöarna i Skottland festivalen Up Helly Aa. Festivalen har sin grund i de traditionella julkarnevalerna som emellanåt har firats på olika platser i Europa. Sedan slutet av 1800-talet och inspirerade av nationalromantiken har man även lagt till ett vikingatema då en man ur staden väljs till jarl och får leda processionen med facklor tillsammans med sina hirdmän, alla utklädda till vikingar. Tillsammans bär man ett vikingaskepp som man vid processionens slut tänder eld på genom att alla kastar sina facklor ombord.

Facklor kastas ombord på långskeppet.

Facklor kastas ombord på långskeppet.

Detta år hade man även en skämtsam hänvisning till det amerikanska presidentvalet och USA:s nye president Donald Trump i utlysningen av festivalen. Utlysningen tas fram av en hemlig kommitté varje år och sätts upp i centrala Lerwick tidigt på morgonen samma dag som festivalen hålls.

trump-proclamation-up-helly-aa-2017

Utlysningen för Up Helly Aa hade detta år en skämtsamt hänvisning till USA:s president Donald Trump.

Huvudfestivalen med jarlen och vikingalångskeppet hålls på Shetlandsöarnas huvudstad Lerwick, men liknande mindre arrangemang hålls överallt på öarna som koloniserades av norrmän under vikingatiden. När Norden började tappa sitt inflytande under de brittiska öarna vid medeltidens början fortsatte Norge att ha kontroll över Shetlands- och  Orkneyöarna och ända fram till 1231 styrdes öarna av en norsk jarl som var direkt underställd den norska kungen.

Efter det den sista norske jarlen Jon Haraldssons död tog skotska adelsmän över jarlämbetet, men även dessa var underställda den norska kronan ända fram till slutet av 1400-talet då Skottland formellt och slutligen fick kontroll över öarna. DNA-tester av befolkningen på öarna har också visat att öborna trots skotsk kolonisation fortfarande till stor del delar genetisk uppsättning med skandinaver.

Hirdmän från Up Helly Aa 1906. Utstyrseln är tydligt inspirerad av Wagners operatetralogi Nibelungens ring.

Hirdmän från Up Helly Aa 1906. Utstyrseln är tydligt inspirerad av Richard Wagners operatetralogi Nibelungens ring.

I princip alla ortsnamn på öarna har dessutom nordiskt ursprung och fram till 1700-talet talades den västnordiska dialekten norn av befolkningen på både Shetlandsöarna och Orkneyöarna. Norn påminde väldigt mycket om isländska och färöiska men kom att dö ut tack vare skotskt inflytande och ersättas med en skotsk dialekt som brukar kallas shetländska. Även shetländskan är idag i princip utdöd och man talar istället vanlig skotsk engelska på samtliga skotska öar som en gång befolkades av människor från Norden.

Läs mer om Up Helly Aa och dess historia HÄR.

Se ett videoklipp från årets festivalen nedan:

Källor:
Scotland Celebrates Viking Roots at Up Helly Aa Fire Festival
Shetland celebrates Viking roots at Up Helly Aa fire festival
Shetland (Wikipeida)

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments