”Turkiskt jaktflyg gav ingen varning innan attacken”

SYRIEN. Navigatören från det nedskjutna ryska Su-24-planet framträder nu och säger att de inte mottog någon varning innan de sköts ner.

rysk_pilot

Intervjun med piloten genomfördes på den ryska flygbasen i Latakia, i norra Syrien.

Piloten Konstantin Murakhtin som var navigatör i det ryska Su-24-planet som sköts ner av Turkiet under tisdagen insisterar att hans flygplan inte kränkt turkiskt luftrum innan de blev nedskjutna.

Enligt honom blev de plötsligt träffade i bakre delen av flygplanet, utan att ha fått någon varning, varken över radio eller visuellt.

”Det är omöjligt att vi kränkte deras luftrum ens för en sekund” berättade han till Russia Today. ”Vi flög på 6 000 meters höjd under perfekta förhållanden, jag hade genomgående total kontroll över vår flygrutt.”

Han säger även att han kände till området för uppdraget ”som baksidan av min egen hand”, samtidigt förnekade han att de på något sätt varnats innan de blev nedskjutna.

”Faktum är att det inte gick ut någon som helst varning. Varken över radio, eller visuell, så vi justerade aldrig vår kurs. Ni måste förstå skillnaden i hastighet mellan taktiskt bombflyg som Su-24 och hastigheten hos F16. Om de hade velat varna oss hade de kunnat sitta på vår vinge”, sa Murakhtin som just nu återhämtar sig på den ryska flygbasen i Latakia, i norra Syrien.

”Som det var, träffade missilen i bakre delen av vårt flygplan, från ingenstans. Vi hade inte ens tid att göra undanmanöver”.

Då planet träffades och kraschlandade i Syrien sköt de två piloterna sig ur planet. Flygkaptenen Sergey Rumyantsev blev då dödad av turkmeniska rebeller som meddelat att de sköt ihjäl honom medan han fortfarande hängde i luften i sin fallskärm.

Ryska och syriska specialstyrkor lyckades rädda Murakhtin, men under uppdraget dog en rysk marinsoldat.

Turkiet har sedan inbördeskrigets början, 2011, understött regeringsfientliga rebeller i Syrien. Ryssland har tvärt emot detta hårdnackat understött landets president Bashar al-Assad och genomför på hans förfrågan flygbombningskampanjer mot den USA-skapade terroristgruppen Islamska Staten.

Ryssland menar på att NATO-landet Turkiet beter sig på detta vis bland annat eftersom de köper olja till underpris av Islamska Staten.

Källa:
‘Turkish jets gave us no warning before shooting’ – rescued pilot of downed Russian Su-24

Hör intervjun med den räddade piloten:

Källa:
‘Turkish jets gave us no warning before shooting’ – rescued pilot of downed Russian Su-24

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments