Turk nekades coronavård i Sverige – flögs hem till Turkiet i ambulansflyg

CORONAKRISEN. Under söndagsmorgonen landade ett turkiskt ambulansflyg i Sverige för att hämta en 47-årig man som är medborgare i både Sverige och Turkiet. Anledningen är att turken trots familjens vädjan nekats coronavård i Sverige.

När en 47-årig turk i Sverige blev svårt sjuk i corona fick han ingen vård, trots familjens offentliga vädjanden på sociala medier. Men nu har Turkiet – där han har kvar medborgarskap – skickat ett ambulansflyg för att hämta turken och ge honom vård i hemlandet, rapporterar Aftonbladet.

Den 47-årige turken ska ha fått andnöd och hög feber för att sedan ha testats positiv för covid-19, enligt vad hans döttrar skrivit på sociala medier.

”Vi bor i Sverige med min familj. Min fars feber steg för elva dagar sedan och han började få andnöd. Vi ringde flera gånger varje dag, men de kom inte till oss”, skriver en av döttrarna i ett inlägg på Twitter som fått stor spridning.

Till slut ska de ha ringt 112 när det blev riktigt illa, men ambulansen gav besked att de inte kunde ta med fadern.

Men deras offentliga vädjanden på sociala medier ska till slut ha nått Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och landets hälsominister Fahrettin Koca, som svarade dem att ”vårt sjukhus och läkare är redo för er far. Jag vidareförmedlar en hälsning från vår president”.

Det turkiska ambulansflyget ska ha landet i Sverige under söndagsmorgonen och lämnat med den 47-årige turken.

Till Aftonbladet säger Region Skåne att man inte kommenterar enskilda fall, men bekräftar att man känner till fallet via sociala medier.

— Vi har rutiner för vad som gäller för behandling av covid-19 fall och det görs medicinska bedömningar i varje enskilt fall. Samtidigt är det viktigt att poängterar att de flesta fall av covid-19 inte vårdas på sjukhus, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare Region Skåne.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Nybörjare
Harald
3 månader sedan

Tycker dom ska göra samma med alla turkar. Ta hem dom .

Hanssi
Nybörjare
Hanssi
3 månader sedan

Och sedan är han säkert välkommen tillbaka till Sverige. Annie Soros hälsar.