Tumult i Piteå, fyra anhållna

Efter lunchtid på Fredagen samlades sju aktivister på Byxtorget i Piteå under den årliga festivalen ”Piteå Dansar och Ler”, för att med flygblad och tidningar sprida Svenska motståndsrörelsens budskap.

Efter ca. 20-30 minuter går en ordningsvakt fram till fanbäraren för dagen och sliter tag i dennes fana samtidigt som han påstår att tillstånd saknas.

Batongslag mot struphuvud
Fanbäraren vägrar att släppa fanan och en dragkamp om den tar sin början. Till slut står sex aktivister och nästan lika många ordningsvakter och sliter i fanan åt varsitt håll. Då anländer ytterligare ordningsvakter som griper aktivisterna en och en.
Under dragkampen blir en aktivist slagen med batong upprepade gånger mellan benen. När han försöker parera dessa slag riktas batongslagen istället mot struphuvudet, varav två stycken ska ha träffat.

I Piteå-Tidningen berättar vaktchefen på festivalen, Kenneth Nordström, hur aktivisterna skrek slagord och sedan attackerade vakterna då de gick fram. Vidare berättar han att flera av vakterna fick motta slag och sparkar, han själv ska ha fått blessyrer i ansiktet efter tumultet.

Enligt aktivisterna på plats ska inte några slag eller sparkar ha utdelats, och ingen av ordningsvakterna hade några blessyrer i ansiktet efter det att gripandet ägt rum. Efteråt kritiserade en förbipasserande vakterna för deras beteende, vilket ledde till att dessa började håna och svära åt personen.

Åsa Stocksén, festivalchef, berättar till Nationellt Motstånd att hon litar till fullo på de inhyrda ordningsvakterna, men ”tar bestämt avstånd från eventuellt övervåld som kan ha används utav dem”. Vidare kan hon varken bekräfta eller dementera några som helst uppgifter.

Aktivisterna blev förda till ett stängsel utanför torget där en av vakterna vid upprepade tillfällen trakasserade de handfängslade aktivisterna och även fortsatte misshandeln av dem, denna gång då samtliga var handfängslade. Denna ordningsvakt var enligt uppgift den enda som valde att göra en polisanmälan om våld mot tjänsteman.

Ordningsvakter anmälda av förbipasserande
Enligt uppgifter från en av ordningsvakterna ska en man tillsammans med sin son ha lämnat in en anmälan till polisen som berörde vakternas övervåld.

I skrivande stund sitter fyra aktivister anhållna, tre av de omhändertagna har blivit släppta. Mer information följer.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om