Trump vill alliera USA med Brasilien

UTRIKES. Donald Trump vill enligt ett uttalande att USA ska alliera sig med Brasilien.

Enligt ett uttalande som USA:s president Donald Trump gick ut med på tisdagen, då Brasiliens president Jair Bolsonaro besökte Vita huset, ser han gärna att USA i framtiden ska alliera sig med Brasilien, kanske genom att Brasilien knyts närmre krigsalliansen NATO.

— Som jag sade till president Bolsonaro vill jag klassa Brasilien som en betydande icke-NATO-allierad, eller kanske en NATO-allierad, sade Trump under en gemensam presskonferens.

Ett sådant närmande skulle bland annat innebära tätare militärt samarbete mellan länderna, något Brasilien försökt uppnå tidigare för att bland annat kunna köpa amerikanska vapensystem.

Den brasilianske presidenten, som valdes år 2018, har kallats ”Brasiliens Trump”. Förutom att de båda har beskrivits som ”högerpopulister” verkar de även dela utrikespolitiska mål. Efter att den amerikanska ambassaden flyttades till Jerusalem deklararade Bolsonaro att även den brasilianska ambassaden kommer flyttas.

Även i Sydamerika delar de bägge presidenterna mål. Efter att Trump uttalat sitt stöd till den venezuelanska oppositionspolitikern Juan Guaidó var Bolsonaro en av de första världsledarna att följa efter.

Källor:
US strongly looking at NATO membership for Brazil – Trump
Trump says strongly considering NATO privileges for Brazil

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments