Donald Trump utlyser nationellt nödläge för att finansiera muren

USA. Trump har kommit överens med kongressen om att 1,3 miljarder dollar ska gå till finansiering av ”säkerhet” kring gränsen mot Mexiko. Dessutom ska han utlysa ett så kallad nödläge vid gränsen, vilket gör att han själv kan besluta finansiering av en mur.

En av Donald Trumps främsta vallöften under presidentvalskampanjen 2016 var att han skulle se till att en mur byggdes mot Mexiko. Muren skulle stoppa inflödet av framförallt illegala invandrare, men även narkotika och vapen, till USA.

Trump har dock mött starkt motstånd från framförallt Demokraterna i kongressen – en strid som bland annat ledde till att han nyligen stängde ner staten. När Trump nyligen höll sitt tal till nationen trodde många att han skulle presentera en lösning på problemet och avisera att muren ska börja byggas, något som dock inte skedde.

Men nu har kongressen enats om ett förslag där 1,3 miljarder dollar ska användas för finansiering av ytterligare säkerhet vid gränsen. Förslaget är en kompromiss och röstades igenom sent under torsdagskvällen, lokal tid, och har nu vidarebefordras till Trump som förväntas skriva på det under fredagen.

Utlyser nationell nödläge
Utöver detta bekräftade Vita huset under torsdagskvällen att president Trump kommer att utlysa nationellt nödläge vid USA:s gräns mot Mexiko. Detta innebär att Trump själv kan besluta om finansiering av en mur. De 1,3 miljarder som öronmärkts av kongressen får inte användas till ett murbygge, men enligt uppgifter kommer Trump efter att ha utlyst nödläge kunna frigöra sammanlagt cirka 8 miljarder dollar som han kan använda hur han vill.

I Vita husets pressmeddelande står det:

President Trump kommer att skriva under kongressens finansieringsförslag, och som han sagt tidigare kommer han även att vidta andra exekutiva åtgärder – inklusive ett nationellt nödläge – för att säkerställa att vi kan stoppa den humanitära och nationella säkerhetskrisen vid gränsen.

Presidenten levererar återigen på sitt löfte att bygga muren, beskydda gränsen och säkra vårt fantastiska land.

Andra amerikanska presidenter har tidigare använt sig av möjligheten att utlysa nationellt nödläge, men aldrig för att finansiera infrastruktur, säger juristen Andrew Boyle vid ”Brennan Center for Justice” till nyhetsbyrån AP.

— Det är extremt ovanligt att en president förklarar ett nationellt nödläge för att finansiera ett projekt inom landets gränser, framförallt ett som kongressen vägrat att betala för, berättar han.

Barack Obama, George Bush och Bill Clinton använde det exempelvis uteslutande för att åtgärda saker utomlands.

Många republikaner har tidigare avrått Trump från att använda ett nationellt nödläge för att finansiera muren, eftersom man menar att det kan sätta ett farligt prejudikat för framtida demokratiska presidenter.

Demokraterna är också starkt kritiska till tilltaget. I en pressträff under torsdagskvällen fördömde Nancy Pelosi, talman för Demokraterna i representanthuset, tillsammans med den demokratiske senatorn Chuck Schumer Trumps agerande.

— Att utlysa ett nationellt nödläge skulle vara en laglös handling, ett grovt missbruk av presidentmakten och ett desperat försök att avleda alla från det faktum att president Trump bröt sitt löfte om att få Mexiko att betala för muren, sa de i uttalandet.

Källa:
Trump utlyser nationellt nödläge
Trump will sign bill to avoid shutdown, then declare national emergency to free billions for border wall, official says

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Per
Nybörjare
Per
1 år sedan

Äntligen får Trump tummen ur röven och börjar agera lite president.

Skall bli underhållande att se vilka nya fabricerade och löjeväckande anklagelser mot Trump och hans närmaste som Demokraterna/bolsjevikerna kommer att fabricera; nu när alla anklagelser om kopplingar till Ryssland krackelerat.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Bra, men det är ju bara en början!! Vi vet ju att USA’s president har fullt laglig rätt att bygga koncentrationsläger och stoppa in vilka som helst han inte gillar i dessa läger. Ok, tycker du att det låter ”konstigt”, eller? Men det har nämligen amerikanska presidenter redan gjort tidigare! President Franklin Roosevelt, en demokrat, beordrade 1942 fängslandet i koncentrationsläger av helt vanliga, helt oskyldiga, civila amerikaner, män, kvinnor, barn och gamla, i Executive Order 9066. Notera att den amerikanska Högsta domstolen i sitt utlåtande godkände USA’s koncentrationsläger: ”personal rigths could be restricted if they posed a public threat”. Så,… Läs mer »