Trump stoppar stöd till WHO – ”hanterar coronapandemin fel”

CORONAKRISEN. Trump anser att WHO har satt politisk korrekthet före livräddande åtgärder.

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0) .

USA:s president Donald Trump meddelade vid tisdagens coronavirusgenomgång att USA omedelbart kommer att stoppa all finansiering av Världshälsoorganisationen (WHO).

Trump sade att WHO har satt ”politisk korrekthet före livräddande åtgärder”.

USA kommer att under en period på mellan 60 och 90 dagar genomföra en undersökning av varför det ”Kinacentrerade” WHO har orsakat ”så mycket död” genom att ”allvarligt missköta styrningen och mörkat” coronavirusets spridning. Detta gäller inklusive det ”katastrofala” beslutet att motsätta sig reserestriktioner till och från Kina, meddelade Trump.

USA är WHO:s största bidragsgivare. Utrikesdepartementet hade tidigare planerat att skänka 893 miljoner dollar under de kommande två åren.

Trump sade att USA bidrar med ungefär 400-500 miljoner dollar per år till WHO, medan Kina bara bidrar med cirka 40 miljoner dollar.

De insparade pengarna kommer att användas inom de områden som ”behöver dem bäst”, fortsatte Trump.

Vidare anklagade Trump WHO för att inte ha informerat världen om coronavirusets hot på ett adekvat sätt.

— WHO har inte uppfyllt sin plikt och måste ställas till svars, fortsatte Trump och tillade att WHO i december förra året ignorerade ”trovärdig information” om att viruset kunde spridas mellan människor.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Jim
Nybörjare
Jim
3 månader sedan

Han må vara en galen virrpanna, men jag ler ändå lite åt detta.
Klart som fan det ligger en del mygel och hyckleri kring detta, från WHO:S sida.
Sen vart han fått siffrorna ifrån att WHO står bakom att smittan spridit sig ”tjugofaldigande”, det är ett annat mysterium.