Trump drar tillbaka trupper från Syrien – lämnar fritt spelrum åt Turkiet?

UTRIKES. Donald Trump signalerar än en gång att USA kommer dra tillbaka soldater från Syrien.

USA:s president Donald Trump meddelade idag – precis som i december i fjol – att han drar tillbaka amerikanska soldater från sina baser i norra Syrien.

”Det är dags att dra oss ur dessa löjeväckande eviga krig”, skriver Trump på Twitter.

Således lämnar han sina allierade i SDF-milisen – som främst består av kurdiska styrkor – i sticket. Beskedet kommer en månad efter att Turkiet meddelat att de kommer att gå in i norra Syrien för att bilda en ”säkerhetszon” mellan länderna. Blir detta verklighet kommer det leda till en intensifierad militär konflikt mellan regionens kurder och deras turkiska fiender.

I den tänkta säkerhetszonen ska många av de miljontals syriska flyktingar som idag befinner sig i Turkiet bosätta sig. Ifall EU inte går med på Turkiets plan hävdar landets president Recep Tayyip Erdogan att han kommer att låta de företrädesvis arabiska migranterna att invadera Europa.

Anledningen till att USA överger kurderna verkar enligt Trumps Twitter vara att de fått så mycket ekonomiskt och militärmateriellt stöd av USA utan att amerikanerna fått något tillbaka.

USA har sedan 2014 deltagit i strider i Syrien. Enligt egen utsago för att hjälpa till att krossa terrorgruppen Islamiska staten. Den antisionistiska syriska regeringen menar dock att USA befunnit sig i landet för att hjälpa islamistrebeller att ta makten i landet.

Källa:
‘Time to get out of these ridiculous endless wars’: Trump orders US pullback from Syrian border before Turkish operation begins

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Joss
Nybörjare
Joss
9 månader sedan

Jag ogillar vinklingen i artikeln. Att USA packar sig hem är bara bra. Så då kan det vara bra att sitta stilla i båten.