Tre poliser åtalas för dödsskjutningen av Eric Torell

BROTT. Vid en pressträff på fredagen tillkännagav åklagaren att tre poliser nu åtalas för dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom, den 2 augusti i fjol.

20-årige Eric Torell som sköts till döds av poliser sommaren 2018.

Den 2 augusti 2018 hade 20-årige Eric Torell rymt hemifrån för att leka med ett låtsasvapen. Torell hade Downs syndrom och autism, och enligt hans mamma Katarina Söderberg befann han sig på en treårings mentala nivå.

Polis hade larmats till den innergård där Eric Torell dödades eftersom det fanns misstankar om att en känd våldsverkare befann sig på adressen. När Torell kom in på innergården höjde han sitt leksaksvapen mot en av poliserna.

— Då öppnar poliserna verkanseld, säger åklagaren Martin Tidén, och beskriver därefter på vilket avstånd och hur många skott respektive polis skjuter mot 20-åringen. Utredningen har visat att det dödande skottet var en träff i ryggen på Torell.

Därför väljer nu åklagaren att åtala en polis för vållande till annans död, och två poliser åtalas för tjänstefel. Två poliser som inledningsvis misstänktes för vållande till annans död har avförts från utredningen.

Poliserna har hela tiden hävdat att det rörde sig om en nödvärnssituation, där de under de rådande ljusförhållandena inte kunde avgöra ifall vapnet var äkta eller en leksak.

Källa:
Tre poliser åtalas för Eric Torells död

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Grottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

jag brukade ha respekt för polisen en gång i tiden…