Trästockfestivalens Nils Andrén har återuppstått i Umeå – vill att främlingar ska kunna ”äga” konserter

VÄSTERBOTTEN. Efter fiaskot med Trästockfestivalen 2016 kom festivalgeneralen Nils Andrén att avgå från sin post. Nu har han återuppstått i Umeå där han arbetar för mer ”mångfald” för stadens festivaler.

Folkförrädaren Nils Andrén tyckte det var ”rasistiskt” att ifrågasätta hans metoder, men avgick som festivalgeneral efter att 2016 års Trästockfestival blev ett frosseri i så kallad ”Taharrush”.

Det var under sommaren 2016 som Trästockfestivalen i Skellefteå slog rekord i antal anmälda sexualbrott. Bakgrunden var att festivalgeneralen Nils Andrén beslutade att erbjuda gratis bussresor till festivalområdet för så kallade nyanlända från närliggande orter. Beslutet blev starkt kritiserat och Motståndsrörelsens lokala kampgrupp i Skellefteå bedrev en intensiv informationskampanj inför festivalen för att försöka varna Skellefteåborna för att besöka den.

Andrén kom efter fiaskot att avgå som festivalgeneral, men har nu återuppstått i form av producent på kulturförening Humlan i Umeå, som arrangerar festivalen Umeå Open.

Trots att hans ”mångfaldssatsning” på Trästockfestivalen utmynnade i fjorton anmälda sexualbrott så vill nu Andrén verka för ”mångfald” även inom Umeås festivalscen.

Under ett inslag i P4 Västerbotten, där Kulturnämnden i Umeå kräver mer ”mångfald” för stadens festivaler, kommenterar Andrén bland annat förslaget om att flytta vissa festivaler från Umeå centrum till andra stadsdelar för att nå ut till nya ”målgrupper”.

— Vi tycker att centrum ska vara tillgängligt för alla och sen skapa en närvaro i hela kommunen, men vi hoppas att Umeå centrum ska vara en plats där alla kan ta del av kultur, säger Andrén som menar att det kan vara svårt att få tag i lämpliga festivallokaler utanför stadens centrala delar.

Han tycker också att det är bra att kommuner ställer krav på festivalerna och lovar att fortsätta med sitt arbete att locka främmande män till Umeås festivaler, så att dessa ska kunna känna att de ”äger” konserter.

— I slutändan handlar det ju om att få vara en del av samhället och att ha den stabiliteten att kunna välja och skapa själv. De ska kunna känna att de äger en konsert på Idunteatern på samma sätt som någon som har släkt i Vännäs.

Källa:
Festivaler i Umeå ska bli bättre på mångfald

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KarlFredrikaPierre Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Pierre
Medlem

Indoktrinerad komplett antivit idiot, en bild säger mer än sex miljoner ord..

Fredrika
Medlem

Andréns beteende, förmåga att återuppliva destruktiv verksamhet, och hans retorik verkar judiskt. Är han en?

Karl-Путин A
Medlem

På sin höjd en shabboz goj – snart kommer han att gråta ut på twitter, precis som Cissi Wallin och Filippa berg.