”Transpersoner” erkänns i svensk grundlag – ska innefattas i lagstiftningen gällande ”hatbrott”

INRIKES. Riksdagen har nu röstat igenom att ”transpersoner” ska innefattas i lagstiftningen gällande ”hatbrott”.

Förra veckan beslutade Riksdagen, att från och med den 1 juni, kommer även så kallade transpersoner innefattas i den svenska lagstiftningen gällande ”hatbrott”. Man föreslog även att ”transpersoner” från med nästa år också ska inkluderas i gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”.

Det här innebär att ”transpersoner” nu även erkänns i svensk grundlag.

— Det här betyder jättemycket, det är ett juridiskt skydd som inte har funnits tidigare och ett statligt erkännande om att vi transpersoner är en utsatt grupp, säger ”transpersonen” Frank Berglund som är ordförande i RFSL ungdom.

I den gamla lagstiftningen har ”transfobi” räknats in under ”homofobiskt motiv”, en sammankoppling som Berglund tycker har varit mycket ”problematisk”.

— Bilden av att vara trans har länge kopplats samman med homosexualitet eller bisexualitet, men det behöver inte alls finnas något samband. För en transperson som blivit utsatt blir det ju ytterligare en kränkning när rättsväsendet väljer att kalla motivet för homofobiskt, säger Berglund.

Förslaget röstades igenom den 16 maj i Riksdagen. De enda som röstade nej var Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet avstod från att rösta.

Källa:
Transpersoner erkänns i svensk grundlag: ”Ett juridiskt skydd”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Rokviken_db_VictorKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Nästa generation dagisfröknar?

comment image

Rokviken
Medlem

Långbro nästa och låst avdelning.

Victor
Medlem

Tramspersoner nog sagt.

b¤d
Medlem

Vilken härlig syn det vore att se långa busslaster till Sibiriens gruvor eller någon saltöken långt åt fanders med dessa inbillningssjuka och förvirrade ”individer”.

Rokviken
Medlem

Vi vet alla vad de hör hemma.