Trakasserier mot zigenarläger i Sundsvall

INRIKES. Det har skett flera attacker mot ett zigenarläger i Sundsvall. Nu jobbar polisen hårt med fallet och utreder det som ett hatbrott.

Skärmbild från 2016-01-05 13:06:52

Under flera veckor ska zigenarna i ett husvagnsläger trakasserats. Bland annat uppger de att man har kastat sten, brandbomber och skjutit fyrverkerier. En zigenare uppger även att han har misshandlats med ett järnrör.

Polisen ska ha fått flera registreringsnummer på bilar som varit på platsen och man ser allvarligt på det inträffade då det ska röra sig om ett så kallat hatbrott. Inga personer har ännu gripits för inblandning i attackerna.

— Det riktar sig mot en minoritetsgrupp och polisen har ett uppdrag att lägga särskilt stor vikt vid brott som kan ha ett hatbrottsmotiv. Det finns sådana signaler i det här fallet, säger polischefen Josef Wiklund.

Under tisdagen gick polisen igenom anmälningarna om oroligheterna kring lägret och man pekar ut en grupp ”yngre män” som misstänkta förövare bakom hatbrottet, men några gripanden är i dagsläget inte aktuella. Polisen har istället beslutat att man under trettonhelgen kommer att ha extra bevakning runt lägret för att avstyra vidare attacker. Även allmänheten har lämnat in anmälningar till polisen som riktar sig mot de boende i lägret.

— Det finns tydliga tecken på att det som hänt riktar sig mot romerna i lägret och mot romer som minoritetsgrupp. Det är allvarligt, men samtidigt ska man komma ihåg att det förekommer många anmälningar från båda håll, säger Wiklund.

Källa:
Se filmen av trakasserierna

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om