Traditionella partier tappar i Bayern – invandringskritiker går framåt

EUROPA. Delstatsvalet i Bayern blev till en förlust för traditionella partier medan Alternativ för Tyskland gick framåt.

Delstatsvalet i det sydtyska förbundslandet Bayern slutade med en förlust för landets kontroversiella förbundskansler Angela Merkel.

Hennes koalitionspartner på riksnivå, Socialdemokraterna, gick från 20 till 9 procent av rösterna och tydliggjorde därmed det bredare fenomenet med den europeiska socialdemokratins förfall. Samtidigt tappade Merkels kristdemokratiska systerparti CSU 10 procent och hamnade på endast 37 procent, vilket är deras sämsta resultat i ett lokalval sedan 1950.

— Ser vi tillbaka på det gångna året måste vi konstatera att mycket förtroende har gått förlorat, kommenterade Merkel efter valet.

Framåt gick däremot det nationalistiska Alternativ för Tyskland. Partiet fick över 10 procent av rösterna och tog därmed plats även i Bayerns lokala parlament. De sitter nu med i 15 av 16 lokala parlament.

Framåt gick även Miljöpartiet som fick 18 procent av väljarstödet. Hur Bayern kommer att styras är oklart efter valdagen.

Källa:
Förtroendekris för Merkel dagen efter valet i Bayern

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GrottbjörnenKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Redultat [%]: CSU 37,2, Grüne 17,5, Freie Wähler 11,5, AfD 10,2, SPD 9,7, FDP 5,1.
Det är möjligt att ca. 10% inte röstade för CSU som tidigare eftersom de är inte emot främlingsinvasionen och röstade för Grüne. Inrikesminister Seehofer (CSU) hade ju sagt att invandringen är alla problems moder (Norfront berättade). Men den absoluta majoriteten vill invandringsbegränsning: CSU, Freie Wähler, AfD.
Och Merkel måste drar sig tillbaka.
https://youtu.be/uwwskZl6GQM

Klaus
Medlem

Resultat. (Jag trodde jag hade läst texten noggrant men nu är det för sent.)

Grottbjörnen
Medlem

Merkel är verkligen en skamfläck för tyskland, Annie Lööfs tyska motsvarighet fast hon har total makt