Totalförsvaret övar krig för första gången på 33 år

INRIKES. En totalförsvarsövning där kommuner, regioner och myndigheter ska öva sin förmåga att klara viktiga funktioner i händelse av krig ska nu hållas. Övningen startade i november och kommer att hålla på under hela 2020.

Sverige håller just nu på att bygga upp sitt försvar med anledning av att ”hotnivån” påstås ha ökat. Som ett led i detta kommer en totalförsvarsövning att hållas, med syftet att öva på att klara samhället i händelse av krig.

Kommuner, regioner och myndigheter ska i Totalförsvarsövning 2020, TFÖ 2020, träna på att hålla igång viktiga funktioner i det fall Sverige utsätts för ett väpnat angrepp.

Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) leder och samordnar gemensamt övningen.

Övningen som ska hålla på under hela 2020 startade i november 2019. Senast totalförsvaret genomförde en nationell totalförsvarsövning var 1987.

— Vad gäller det militära försvaret så började vi en resa 2016 med ett nytt försvarsbeslut med resurstillskott och vi behövde öka vår militära förmåga. Då konstaterade vi att det civila försvaret börjar på ännu lägre nivåer, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Totalförsvarsövningen innebär en övning på alla nivåer i samhället. Regeringen övar hur landet försätts i höjd beredskap, och man kommer även att testa hur viktiga samhällsaktörer ska samverka för att samhällskritiska funktioner ska kunna fortsätta att fungera. Det ska även prövas hur samhället ska prioritera sina resurser och hur viktiga förnödenheter ska fördelas.

Övningen består av fyra aktiviteter varav en kommer att ske under försvarsmaktsövningen Aurora 20.

Under Aurora 20 kommer armén, marinen, flygvapnet, regionala staber, hemvärnet samt militära förband från ”andra länder” att delta. De internationella deltagarna har bjudits in med regeringens medgivande men ”det är ännu inte beslutat vilka de blir”.

Källa:
Totalförsvarsövning: 33 år sedan sist

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KlausLingonetRokvikenSverkerEthny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Civilbeolkningen ska skyddas. Liksom vår demokrati och våra mänskliga fri- och rättigheter. Lag och ordning ska gälla. Så, allt detta skall fungera när krig råder. Civilbefolkningen ska skyddas, hur då menar ni? Ni kan ens inte beskydda oss civila redan NU när vi inte befinner oss i ett krig (nåja, pratar inte om det lågintensiva kriget som pågår just nu). Likaså ska våra ”demokrati” och mänskliga rättigheter värnas. Var är vår ”demokrati” och våra rättigheter nu när vi för tillfället lever i fred!? Demokrati är inte vad det påstås vara på pappret. Ni gör vad ni själva vill och tycker… Läs mer »

Sverker
Medlem

Nytt svenskt rekord i floskler, och ljugande. Närmar sig ljugnäse-nivå. Kan ju bero på att det är dom som står bakom spektaklet.

Rokviken
Medlem

Hoten/hotet har funnits under lång tid. Vad ska de nu försvara? Ett havererat land?

Lingonet
Medlem

Vi är redan och har länge varit utsatta för väpnade angrepp, skicka tanksen till problemområdena att försvara oss!

Klaus
Medlem

Det finns många kraftverksdammar i Sverige. Tänk på att de är bombaderingsmål. Rothschild’s europèerfientliga britter bombaderade tre dammar i Tyskland: vid floder Eder, Möhne och Sorpe. Flodvågor förstörde flera byar och hundratals människor dog.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Chastise

(Edertalsperre, Möhnetalsperre, Sorpetalsperre)

Rokviken
Medlem

Klaus, tack för att du delar och påminner oss om historien.
Vad är mest sårbart? Infrastuktur? Hur lätt är det inte att kasta in föremål i ett av elkraftsystemen som ställverk?

Klaus
Medlem

Hela infrastrukturen är (lätt) sårbar, men elledningar t.ex. är lättare och snabbare att laga (minst provisoriskt) än elkraftverk.