Torplivet och en del betraktelser

INSÄNDARE. Mer än ord-profilen Tobias Malvå delar än en gång med sig av sina erfarenheter om torplivet i Dalarna.

Foto: Privat

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

Jag har under vintern varit ganska frekvent i torpet, det är något som drar med den miljön, med skogens oändliga djup och tystnaden!

Min första vistelse var i januari, strax efter Aktivistdagarna.

Vägen ner till torpet var fylld med snö, jag fick hjälp av en bybo, som brukar bistå med sin hjullastare. Cirka 70 cm låg det över gårdsplanen, det var som taget ur en film, eller för den delen en tavla från förr. Snabbt fick vi skotta gångar från torpet till uthus, vedskjul, WC, brunnen etc. Och sen var det dags att resa stegen och börja skotta fram skorstenen, inte helt lätt då taket var täkt med snö, så man knappt såg skorstenen.

Efter detta var det dags att tända upp i både kamin och vedspis, och tända upp ljus. Medan brasorna sakta började att värma upp torpet, var det dags att börja tillaga mat, då klockan var mycket. Efter detta spelade vi spel på gammalt vis, kort, UNO, Fia med knuff m.m. Ett nyttigt och välbehövligt avbrott för ungarna från dagens hets med shopping, WiFi överallt och annan indoktrinering m.m.

Foto: Privat

Dagen efter var det dags att packa ryggsäcken med proviant och tändstål för att bege oss ut till en vacker skog i närheten. Där tillbringade vi dagen i fantastiska pulkabackar och gjorde upp eld, grillade och gjorde varm choklad/kaffe och bara njöt av tystnaden och den helt storslagna naturen.

Foto: Privat

Nu kommer vi till min reflektion och samtidigt undran över hur långt människan är beredd att gå för att tjäna snabba pengar, utan någon som helst hänsyn till varken sig själv, skog eller djur!

Jag hade sett på avstånd från vägen hur stora lyktor lös upp skogarna på olika platser. När vi anlände andra gången till torpet såg jag dem en bit från torpet mitt i natten. Jag hastade genom skogen och kom fram till vad som kan likna en slakt! Man hade gjort kalhygge i närheten av mitt torp, man hade kört med stora maskiner och fullständigt förstört både mark och natur.

Foto: Privat

Jag stod ett slag och lyssnade, och nu tror säkert somliga att jag är en fullständig dåre, men faktum var att ljudet från skog som blev slaktad på det här viset, det hördes hur naturen vred sig i plågor, och för att inte tala om de meterdjupa fåror som dessa maskiner gjorde runt om i skogen.

Jag kan inte förstå, och blir samtidigt bestört över, hur man kan våldföra sig på naturen på detta makabra sätt! Jag anser att det får ALDRIG vara vinstintresse som skall styra när det kommer till naturen, för om vi fortsätter på detta viset kommer naturen att slå tillbaka skoningslöst. Och det måste väl ändå, och detta vet jag för jag har själv arbetat på det viset en tid i mitt liv, vara bäst att man arbetar i lag och gallrar skog, och då använder sig av hästar och andra metoder för att dra ut timret från skogen. På så vis skonar man marken där det finns ett stort djurliv, och en massa levande organismer. Men för att få människor att förstå detta behövs en helt ny era, ett tankesätt där man alltid utgår från balansen mellan natur och folk, och dess behov, och att alltid se till att det finns en bra återväxt där man varit och fällt o.s.v.

Som det ser ut idag handlar det om snabba pengar, hög tillväxt och att aktieägarna får sin beskärda del. De bryr sig inte ifall naturen får stryka på foten, det viktigaste är ändå att pengarna finns!

Kampen för ett nytt styre, och för att få till ett folkligt uppvaknande är av högsta prioritet!

Men nog om skövling och övergrepp på moder natur.

Nu kommer vi till en annan utflykt vi gjorde under vår vistelse där.

Det var till en liten by i närheten av Snöå by. Där har man återbyggt, eller restaurerat, ett litet samhälle som det såg ut förr, Snöå arbetarby. Vad jag kunde läsa mig till och förstå av den information som fanns, så var deras primära arbetsuppgifter att framställa kol, då det fanns både kolmila, kolarekojor/stugor etc.

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

/Tobias Malvå

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan

precis så det är meningen att människan ska leva

Påläst
Nybörjare
Påläst
1 år sedan

Finns det inte björnar och älgar där i skogen? Älgar kan också attackera människor.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan
Reply to  Påläst

jo, och?

Påläst
Nybörjare
Påläst
1 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

Vad stoppar en älg som springer mot en?

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan
Reply to  Påläst

sånt som händer, älgen struntar nog i dig till slut om du börjar springa, jag tror aldrig jag har hört om en älg som dödat någon så det är nog väldigt ovanligt även om det nog skulle kunna hända i teorin, och björnar blir väl rädda om man skriker, även om de säkert kan döda en människa också i vissa fall, men det är nog fortfarande mer säkert än att gå på en gata i många städer

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 år sedan

Fint och välskrivet, Tobias. Vackra bilder därtill. du har många strängar på din lyra.

vörtis
Nybörjare
vörtis
1 år sedan

Mycket trist att läsa om slakten på skogen! Och det stämmer faktiskt att skogen i sig är en levande organism, träden består också av familjer som till och med hjälper varandra (detta är anledningen till att träd som till och med för årtionden sedan fallit ner kan hålla sig vid liv även om större delen av deras rötter blivit oanvändbara – de andra träden i trädets familj hjälper nämligen med att föra näring till det fallna trädet). Det kanske låter som en hokuspokus-idé, men ta och läs ”The hidden life of trees” (finns tydligen översatt till svenska numera också: ”Trädens… Läs mer »

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Det smärtar också när träd (av de få i en stad) huggas ned för att bygga ett våningshus till (de rika investerar för att rädda pengar från inflationen) särskilt om ras- och kulturfrämlingar ska flytta in, från länder där det finns mycket ner plats. Men det är inte bara profitbegär bakom den respektlösa rovdriften i skogen, pga befolkningstillväxten behöver flera människor jobb, bostad och bl.a. skogsprodukter. Produkter ska vara profitabel men också billiga så att så många människor som möjligt kan köpa dem. Resultatet är massproduktion. Det gällar också för andra (natur-)produkter t.ex. kött från massdjurhållning. Massinvasionen är onaturlig och… Läs mer »

Tors Spjut
Nybörjare
Tors Spjut
1 år sedan

Fint skrivet.

Levde första halvan av mitt liv i familjehemmet ute på landet, i en liten by med 50+ invånare.. Nu bor jag i ”storstan” och saknar det förstnämnda rätt rejält, även om bägge har sina för- och nackdelar givetvis.

Tror de flesta mår bäst av att vara i- och med naturen helt enkelt. Livet behöver inte vara mer komplicerat än man gör det.