SUNDSVALL. En tidigare högt uppsatt socialdemokrat döms nu för brott mot tryckfrihetsordningen. Detta efter att hon i egenskap av ordförande för Överförmyndarnämnden försökt eftersöka en anonym källa som avslöjat missförhållanden inom myndigheten.

Det var i november 2016 som Elisabeth Unander (S), då ordförande för Överförmyndarnämnden i Sundsvall, under ett möte med medarbetade frågade vem som talat med pressen rörande ett fall där en pensionär vanvårdades till döds samtidigt som hans gode man stal hundratusentals kronor av honom.

Unander kom efter mötet att polisanmälas, då myndigheter och myndighetspersoner enligt tryckfrihetsordningen inte får efterforska källor. Under rättegången kom tre personer som deltog på mötet att vittna om att Unander efterfrågat källan, vilket räckte för Sundsvalls tingsrätt som under torsdagen dömde Unander mot sitt nekande för brott mot tryckfrihetsordningen.

Elisabeth Unander döms nu att betala 60 dagsböter, vilket enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ändå är ett högt straff i sammanhanget.

— Om det är 60 dagsböter så har rätten sett allvarligt på det. 30 till 40 dagsböter är det jag mest har stött på i den här typen av ärenden, säger Nils Funcke till Sundsvalls Tidning.

Enligt Funcke är detta en relativt vanlig form av brottslighet i den svenska myndighetsvärlden.

— Jag hör talas om liknande fall åtminstone två, tre gånger per halvår, att någon blir dömd eller att det finns misstankar om efterforskningar av källor. Det sker lite för ofta för att det ska vara bra ställt inom förvaltningskulturen i Sverige. Det finns mycket att göra för att komma till rätta med det, säger han.

Modern teknik har dock gjort det lättare att få till fällande domar, då det tidigare har varit svårt att få till bevis.

— Anställda knäpper på sina inspelningsfunktioner på sina mobiltelefoner och spelar in samtalen. Då är det mycket lättare att avgöra om det har skett ett brott. Det är inte straffbart att spela in samtal där man själv deltar, berättar Nils Funcke.

Källor:
S-politiker döms för brott mot tryckfrihetslagen
Inspelade mobilsamtal avslöjar myndighetspersoner som begår brott – expert: ”Det finns mycket att göra”
Fallet Berra


  • Publicerad:
    2019-02-21 14:30