Tolkien och rasmedvetenheten

Dagens datum 3 januari: Denna dag 1892 föddes den brittiske författaren J.R.R. Tolkien, mest känd för böckerna om bland annat Bilbo och Sagan om ringen.

Untitled-4

När den första delen av Sagan om ringen-trilogin hade premiär 2001 höjdes röster för att filmeposet innehöll rasistiska budskap. Filmen var ren från den mångkulturella och rasfientliga smörja som annars ingår som standard i alla filmer som skapas i den judeo-amerikanska propagandafabriken Hollywood. Det rent västerländska och nordiska mytologiska innehållet i filmen och frånvaron av orientaler och afrikaner som skådespelare fick många kosmopoliter att höja på ögonbrynen. I en tid som vår måste det väl betraktas som ett under att en film som Sagan om ringen överhuvudtaget har kunnat skapas.

I böckerna gör Tolkien tydliga uppdelningar raserna emellan. I Sagan om ringen-böckerna försöker den mörke herren Sauron förslava Midgårds folk med hjälp av svartmuskiga och arabliknande folk från syd och öst. De goda representeras av  vita människor, allierade med alver och dvärgar, och leds av Aragorn med sitt svärd Andúril, ”flamman från väst”.

I Tolkiens böcker är rasblandning, som han beskrev som ”the evil of mixing”, ett vanligt tema. I Härskarringen skriver Tolkien i ett tillägg om Gondors historia hur de ljushyade och högresta numenorerna hotades av en invasionen av rasfrämmande wainriders som kom från öst och var allierade med Sauron. Ett av de allra största hoten med invasionen var den efterföljande rasblandningen med ”mindre män”:

After the return of Eldacar, the blood of the kingly house and other houses of the Dunedain became more mingled with that of lesser men. For many of the great had been slain in the Kin-strife. This mingling did not at first hasten the waning of the Dunedain, as had been feared, but the waning still proceeded, little by little, as it had before….

Tolkien var under 20 år – ända fram till sin död – trogen prenumerant av tidningen Candour. Candour gavs ut av AK Chesterton som var ledare för The League of Empire Loyalists och sedermera grundare av – och ledare – för National Front. Att Tolkien sympatiserade med AK Chestertons idéer måste man därför anta. Tolkiens kompletta samling av Candour har bevarats. Hans egna understrykningar i tidningarna avslöjar hans intresse för och medhåll av budskapet i Candour.

Understrykningarna påvisar bland annat ett förkastande av den kosmopolitiska storfinansen och en negativ inställning gentemot demokratin som varande ett lydigt redskap för dessa krafter. Tolkien hade bland annat understrukit följande meningar:

Det karaktäristiska för moderna styren är att vi inte vet vem som regerar. Vi ser politikern och inte hans uppbackare. Och ännu mindre ser vi uppbackarens uppbackare, eller, det viktigaste av allt, bankiren bakom uppbackaren […] Den verkliga ekvationen är ’demokrati’ = världsfinansens regering.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-03.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kedjad av det osynliga | Nordfront.seJohn Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
John
Medlem

Aftonlögnen hade 2001 en artikel skriven av kibutzdrängen David Tjäder, Tolkiens farliga tankar (https://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10249357.ab). Där han ondgör sig över Tolkiens nazi-rasism och skriver ”Tolkiens Midgård är alltså en rasistisk värld och rasismen står på raderna, inte mellan dem” och avslutar sitt pk-dravel med att vita är bäst och att Tolkiens tankegods är livsfarligt. Kanske någon kosherstinkande åklagare åtalar försäljare av Tolkiens böcker för hets mot orcher som för övrigt är ett fornengelskt nedsättande ord för främlingar.

trackback

[…] I början av Tolkiens Sagan om Ringen beskrivs hur den ondskefulle Sauron började smida mäktiga ringar som delades ut […]