Tingsrätter under hög belastning samtidigt som politiska åtal blivit allt mer vanliga

INRIKES. De svenska tingsrätterna larmar nu om en allt högre arbetsbelastning.

Under det senaste året kom ett rekordhögt antal fall in till landets tingsrätter, högre än något år sedan sekelskiftet. Detta har fått till följd att rättegångar skjuts upp, vilket gör att brottsoffer och åtalade får vänta allt längre.

Enligt Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket, kan detta leda till att domstolarna inte klarar de mål regeringen har satt upp. Enligt riktlinjerna ska 75 procent av tvistemål klaras upp inom sju månader och 75 procent av brottmål inom fem månader.

Under de senaste åren har antal politiska åtal, oftast gällande ”hets mot folkgrupp”, ökat kraftigt. Exakt vilken effekt detta har haft på domstolarnas överbelastning är oklart.

Källa:
Tingsrätter larmar om hög arbetsbelastning

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
FredrikaSverkerBo Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Bo
Medlem

Trycka ner politisk opposition eller rånare och våldtäktsmän? Vad väljer (((de)))?

Sverker
Medlem

En taktik att krossa systemet är att många sonika låter sig dömas till fängelse. Det kommer att bli en fjäder i hatten när ((())) förlorat sin makt och hjärntvätten släppt på övriga. Det viktiga är att man inte får böter, utan att systemet istället dräneras på resurser och pengar.

Fredrika
Medlem

Men jakten på åsiktsbrottslingar är prioriterad säger både regeringen och polisen. Därför är det inget systemfel som gör att rättsväsendets resurser slukas av åtal mot folk som uttrycker sina tankar på Facebook. Det är meningen och därför som det ska vara enligt dem. Det är heller inte konstigt i dagens politik att göra så mot medborgarna eftersom man nu aktivt bygger en diktatur. Och jag tänker att det är inte lönt att utsätta de flesta vönsterblivna för sådana här varningstexter mot åsiktsbrottslingar för de vönsterblivna som stöder dagens maktordning vill ha en diktatur, åtminstone så länge de själva passar in… Läs mer »