Tidning granskar skolor som serverar halalkött

SKOLMAT. Tidigare i år protesterade föräldrar och elever i Landskrona emot att det serverades halalslaktat kött i komunens skolor. Nu har tidningen Landskrona Posten gjort en djupdykning i frågan och granskat en dryg månads skolmatsedlar.

Tidigare i år rapporterades det om protester från både föräldrar och elever som menade att Landskrona kommun serverar halalslaktat kött i skolmatsalarna. Många menade att köttet är importerat och därmed inte nödvändigtvis slaktat enligt svensk djurskyddslag. Andra kritiker menade att de inte skulle behöva bli tvingade att äta religiöst välsignad mat.

Flera oroliga föräldrar hörde av sig till Landskrona Posten och framhöll att skolorna dragit ner drastiskt på fläskkött i skolbespisningen. Detta genom att byta ut grisköttet mot fågel, som går att få halalgodkänt, uppger föräldrarna. För att ta reda på hur det verkligen låg till begärde tidningen ut recepten för alla rätter som serverats mellan den 22 april och 24 maj.

Det visade sig efter tidningens granskning att det under de fem veckorna endast serverades fläskkött två gånger, men då med fågel som alternativ. Som exempel fanns det alltid en pytt i panna med kyckling, när vanlig pytt i panna serverades.

Kostchefen på komunens kostavdelning, Charlotte Hansson, förklarar det ringa utbudet av fläskkött med att eleverna anser köttet för fett. Hon menar att eleverna på komunens skolor ratar fläskkött och att kostavdelningen därför tvingas välja annan typ av mat, för att eleverna skall få i sig den näring de behöver:

”Då nötfärsen innehåller mindre fetthalt än både fläskfärs och blandfärs blir det mindre svinnprocent av rätten vid tillagning. Då vi använder fläskfärs, eller blandfärs som då har högre fetthalt kan fettet ”flyta upp” på den till exempel färdiggräddade gratängen, vilket våra gäster absolut inte vill se eller äta. Ibland har vi önskemål om att vi ska servera någon rätt med blandfärs i stället för nötfärs, vilket vi då försöker göra vid dessa tillfällen.”

Om fågeln eller nötköttet som serveras i skolorna är halalslaktat eller inte säger hon sig inte kunna svara på.

Källa:
Fläsket satt på undantag i skolmenyn

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments