Thor Heyerdahl

Dagens datum 6 oktober: Thor Heyerdahl var en norsk äventyrare, författare och marinbiolog som blev världsberömd för sina många expeditioner på havet med primitiva farkoster.

Kon-Tiki-löp
Thor Heyerdahl föddes den 6 oktober 1914 i Larvik Norge. Han var en norsk äventyrare, författare och marinbiolog. Som barn visade Heyerdahl ett starkt intresse för djurens biologi. Han skapade ett litet museum i sitt barndomshem, med en huggorm (Vipera berus) som huvudattraktion. Heyerdahl studerade sedan biologi och geografi vid universitetet i Oslo. Under samma tid ägnade han sin fritid åt att studera Polynesiens kultur och historia. Hans första expedition gick till den polynesiska ön Fatu Hiva åren 1937-1938, händelserna kring expeditionen finns utgivna i hans första bok ”Jakten efter paradiset” som publicerades i Norge. Boken gavs ut strax efter utbrottet av andra världskriget och blev aldrig översatt och är i stort sett bortglömd.

1938 besökte Heyerdahl Tyskland och skrev i ett brev till sin mor Alison om mötet med rasforskaren Hans Günther. Han ”är en av det nya rikets ledande män, hoppas han kan hjälpa oss, han har bett oss skaffa fram huvuden, då det är hans specialitet” . Heyerdahl ska ha försett Günther med en skalle som han tagit med från Marquesasöarna i Stilla Havet som forskningsmaterial.

Åren 1938-1939 levde han bland Kawkiult-indianerna i British Columbia, Kanada. Dessa resor kom att påverka hans liv som forskare då han lade märke till att växtlivet, vindarna, havsströmmarna och den muntliga traditionen antydde att Polynesien kunde ha befolkats från Sydamerika istället från Asien som den etablerade vetenskapen hävdar. Efter dessa expeditioner utvecklade han sina teorier i boken ”American Indians in the Pacific”

Heyerdahl fick av en man bosatt på en ö i Polynesien höra legenden om Kon-Tiki som sades vara hövding över ett ljushyat skäggbeklätt folk i Peru, där han hyllades som både präst och gud. Men Kon-Tikis folk hamnade i krig med en annan stam och besegrades. Kon-Tiki och en liten grupp undersåtar lyckades fly och färdades över havet till Polynesien.

Enligt Heyerdahl hade spanjorerna när man kom till Peru, fått höra av inkaindianerna att det tidigare hade levt ”vita gudar” i Peru. Dessa var visa och fredliga instruktörer som ursprungligen hade kommit från norr i tidernas begynnelse och lärt indianernas tidiga förfäder arkitektur såväl som deras sedvänjor. De vita gudarna såg inte ut som de andra infödda sydamerikanerna utan hade ljus hy, långt skägg och var längre än indianerna.

När Heyerdahl berättade historien var det ingen som ville tro att den tidens flottar skulle kunna segla 7000 kilometer över öppet hav från Sydamerika till Polynesien. Heyerdahl kunde dock inte glömma berättelsen utan bestämde sig för att ta reda på fakta genom att försöka själv och visa att Polynesiens befolkningen inte behövde ha kommit från Asien.

Flotten Kon-Tiki byggdes 1947 i Peru av nio stockar i balsaträ. Ingen spik eller ståltråd användes, endast rep av hampa. Bamburör, vass, bananblad och några furuplankor utgjorde övrigt byggnadsmaterial. Kon-Tiki sjösattes den 28 april 1947 i staden Callao i Peru. Besättningen bestod av sex personer; fem norrmän och svensken Bengt Danielsson.

Efter 7 000 km och 101 dagar tog expeditionen med Kon-Tiki slut den 7 augusti 1947 på ett korallrev utanför ön Raroia i Polynesien. Heyerdahl visade därmed att det skulle ha varit möjligt för dåtidens människor att sig från Sydamerika till Polynesien övärld i stilla havet. År 2011 hittade forskare genetiska bevis för att invånarna på Påskön hade delar av sydamerikanskt DNA, vilket därmed antyder att Heyerdahls teorier stämmer. Flotten finns att se på Kon-Tiki-museet i Oslo. Boken om expeditionen översattes till över 70 språk, och blev en storsäljare. Heyerdahls film om resan vann en Oscar för bästa dokumentär 1951 och är den enda norska film som fått utmärkelsen.

Hyerdahl byggde vassbåtarna Ra och Ra II efter gamla egyptiska målningar. Den första båten Ra havererade efter fem dagars segling öster om Barbados på grund av konstruktionsfel. Misstagen man gjorde när man byggde Ra, eliminerades vid bygget av Ra II och man kunde komma fram till målet Barbados från Marocko efter 57 dagar.

Heyerdahl brann även senare för att pröva sina teorier om kontakter över havet mellan förhistoriska civilisationer. För att pröva detta byggde han kopior av äldre fartyg. 1977 byggde han ett skepp som kallades Tigris där målet var att bevisa att Mesopotamien, Indus-civilisationen och Egypten hade haft handelsförbindelser över havet redan år 3000 f.Kr. Tigris som seglade under FN-flagg hade i fem månader seglat mellan persiska viken och indiska oceanen. Man hade problem med att segla dit man ville på grund av krig i området. Heyerdahl brände Tigris i protest mot krigen i Djiboutis hamn.

Heyerdahls sista projekt var ”Jakten på Oden”. Heyerdahls avsikt var att bevisa sanningshalten i berättelsen av Snorre Sturlasson i Ynglingasagan, skriven på 1300-talet, om ursprunget för de nordiska kungarnas dynastier. Han menade att Oden i själva verket var en kung, bosatt i trakterna av Azov i nuvarande södra Ryssland, som sedan hade vandrat till Skandinavien där han blev upphöjd till gud.

Trots att många av Heyerdahls teorier är anmärkningsvärt omstridda i vetenskapliga sammanhang, erhöll han flera hedersdoktorat och andra utmärkelser.

Den 18 april 2002 avled Thor Heyerdahl och begravdes på familjens gods i staden Alassio i norra Italien.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-10-06.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

29 Kommentarer till "Thor Heyerdahl"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Kunde inte en vit arier bygga nåt bättre än en bananbåtreplika? Haha, ironin…

Maitosukkla
Gäst
Nybörjare
Maitosukkla
merde
Gäst
Nybörjare
merde
Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Du kanske tycker att Gagarins rymdfärd var jämförbar med en tur på en åsnekärra?

Jessica
Gäst
Nybörjare
Jessica

Äventyret är någon som ligger i blodet hos européer, mer hos vissa mindre hos andra. Vi hade inte kommit så långt i utvecklingen om vi inte hade velat uppleva och se nya saker hela tiden.

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Thor Heyerdahl var bombis på att folket på Påskön kom från Sydamerikanska kontinenten men DNA-prover har konstaterat att de kom från polynesien på andra sidan Stilla Havet.Efter som man har hittat spår av bl.a. kokain och nikotin,vilket är mkt märkligt,så tror man att de gamla egyptierna ev. kunde ta sig till Amerika med vassbåtar som Ra 1 och Ra 2. Heyerdahl lyckades nätt och jämt att korsa atlanten med Ra 2.

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Kokain och nikotin har man hittat i prover från gamla egyptiska mumier,bara för att förklara vad jag menar.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym
En liten anekdot om mumier: På 1800-talet var det populärt att äta mumiei västvärlden, eller mumiepulver som man kunde köpa på apotek för medicinskt syfte. Folk som överdoserade ”medicinen” blev oftast sjuka av att äta likpulvret, eller i bästa fall så hände ingenting. Anledningen till detta makabra beteende var att en munk någon gång på medeltiden hade läst en antik skrift där det talades om den gynnsamma inverkan som tuggande på ”mumiya” (ett slags hartsklumpar som kunde fiskas upp från Medelhavets botten och användes vid balsameringen av mumier) hade på hälsan. Vid en senare översättning av munkens skrift blandades ”mumiya”… Läs mer »
Pjotr
Gäst
Nybörjare

Att sälja falska djurmumier såsom ex. katt och ibis mumier är ett gammalt geschäft med anor sen tidigt 1800-tal.Under 1:a världskriget var det brist på kol och eldningsolja i England och då eldade vissa instutioner med mumier. Förmodligen är det en skröna men historien visar på att engelska muséer hade ett stort överskott på så kallat egyptiska mumier.

Jens Myller
Gäst
Nybörjare
Jens Myller

Intressant. Tack.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Kontiki var en grymt bra film!
Värd att se igen!

Meshuggah
Gäst
Nybörjare
Meshuggah

Heyerdahl en Legend mer behöver inte sägas :)

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Heyerdahl visade genom praktiska försök vad som faktiskt var möjligt att genomföra i förhistorisk tid med då tillbuds stående medel.
Han och hans vetenskapliga resultat har blivit bespottade av nutida politiskt vänsterskolade sk. forskare som levererar de forskningsresultat som beställt av etablissemanget.

Men Thor Heyerdahls var en stor man och hans resultat är empiriska och därmed omöjliga att bortförklara.

Detta sistnämnda faktum gör givetvis förtrytelsen extra stor hos politiskt skolade sk. ”forskare” som erhållit anslag från staten för att rättfärdiga olika agendor med ”rätt” forskningsresultat.

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Att det gick att korsa atlanten och stilla havet med sk. primitiva(här menar jag ursprungliga) flottar och vassbåtar är inte detsamma som att folken verkligen genomförde de här resorna.Heyerdahl visade att det var möjligt för ex.Polyneser att nå Påskön trots att han själv var övertygad om att folket kom från sydamerikanska fastlandet.DNA-resultaten av påsköborna kom under hans sista levnadsår och jag tror han blev besviken på att han hade fel.

Finnjäveln
Gäst
Nybörjare
Finnjäveln

Helt otroligt! Jag säger bara det. Jag kände de facto inte till detta tidigare, skäms på mig förstås. Men det ger mig ändå rätt i att de nordiska kvinnorna och männen har mer än all kapacitet i universum att åstadkomma vad de/vi nu önskar. Vi är alla små men ytterst viktiga byggstenar i detta enorma ständigt framskridande super projekt.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Jag kan varmt rekommendera hans bok Fatuhiva.
Om resan som startade det, bland det mest ögonöppnande jag läst om hur världen naivt kvävts av dåligt förstådda mekanismer.

Macedonia
Gäst
Nybörjare
Macedonia

De första bosättarna i amerika var arier. De gick över under inlandsisen som förena Europa och Amerika. På Youtube: Prehistory Columbus eller liknande.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Nästan alla högre civilisationer genom historien, har skapats av blåögda/grönögda/blonda/rödhåriga och ljushylta vita/europidéer!!! Antikens greker såg ut som nordbor, sumererna var blåögda, perserna/iranerna var blonda, egyptens faraoer var av europeiskt DNA, indiens arier var blonda/blåögda, och vi skapade t o m indianrikena och pyramiderna i Centralamerika (låter helt befängt, eller hur? Se hur Systemet undanhåller arkeologiska bevis)!!

http://johanbjornsson.blogspot.com/2014/05/vad-spelar-det-for-roll-ang-att-vita.html

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Faraonernas och dåtidens egyptiers ursprung är ett av antropologins stora mysterier och vart tog dom vägen tro.Dom uppvisar stora likheter med oss européer så den troligaste förklaringen är att dom var européer.Finns det en länk tro om vad DNA undersökningar har visat så vill jag gärna ha en sådan. Det enda jag har läst är att dom har ca: 70% av den engelska befolkningen men det säger inte så mkt med 30 % outforskat DNA.Kom ihåg att människoapor typ chimpanser har ca:98% av vårt DNA.

Jens Myller
Gäst
Nybörjare
Jens Myller

Honom såg man mycket på under 80-talet. Grymt bra kille.

legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

Thor Heyerdahl elskede at udforske de forskellige folkeslag og kulturer i verden. Derfor er det vigtigt at bekæmpe mangekulturen, så vi bevarer den globale mangfoldighed her på jorden.

ansch
Gäst
Nybörjare
ansch

Hell Heyerdahl!

En sann manifestation av det nordiska lynnets äventyrsanda!

Trött
Gäst
Nybörjare
Trött

Helt OT: Men Vera Oredsson har författat en insändare till Expressen. Ni kan kanske använda adblock om ni vill läsa artikeln utan att stödja tidningen?

http://www.expressen.se/nyheter/kande-nazisten-om-bjorn-soder-modig/

på tur i oslo stad
Gäst
Nybörjare
på tur i oslo stad
Som liten grabb visade min far mig Heyerdahl-museet och Akershus fästning där en av hans släktingar på norska sidan var med och avrättade Quisling. Denne släkting ville att man far skulle besöka platsen för att platsen där Quisling föll där växte inte gräset. Jag kan bara konstatera att jag med egna ögon såg att detta stämde då gräset var dött och formade en människokropp. Åren har gått och undersöker man det så visar det sig att platsen där han föll där har man numera stenplattor istället för gräs. Enligt vad personer på platsen sagt så uttalade Quisling att gräset där… Läs mer »
Macroperspective
Gäst
Nybörjare
Macroperspective

Kuriosa. Släkting till Thor: Christopher Heyerdahl. Känd som karaktären ”Swede” i Hells on Wheels!
http://3rd-strike.com/wp-content/uploads/2015/07/Hell-on-Wheels-s4.2.jpg

Hallonben
Gäst
Nybörjare
Hallonben

Han är även med i den nya serien Van Helsing. Har bara sett ett avsnitt än så jag väntar ett tag med att utvärdera den. Fast Christopher är en bra skådespelare om än inte lika intressant som sin mer berömde släkting.

Macroperspective
Gäst
Nybörjare
Macroperspective

Tack för info. Känner inte till Van Helsing närmare. kanske ska man ta sig en titt.

B. Holst
Gäst
Nybörjare

Heyerdahl bar en sann eventyrer med viking-spirit:)

Lars Blomdahl
Gäst
Nybörjare
Lars Blomdahl

Under andra världskriget tjänstgjorde han i det norska flygvapnet i Kanada och vid specialavdelningen i England 1942-1944. Han tjänstgjorde även vid radio- och fallskärmsavdelningen i Finnmark fylke 1944-1945. Han blev löjtnant 1945.[2]

Thor Heyerdahl kan knappast ha varit någon glödande nazist eftersom han kämpade på den allierade och få norskpatriotiska sidan under 2: världskriget Ni har nog hittat fel hjälte för att passa NMP Lars Blomdahl Högsby

wpDiscuz