Dagens datum 6 oktober: Thor Heyerdahl var en norsk äventyrare, författare och marinbiolog som blev världsberömd för sina många expeditioner på havet med primitiva farkoster.

Kon-Tiki-löp
Thor Heyerdahl föddes den 6 oktober 1914 i Larvik Norge. Han var en norsk äventyrare, författare och marinbiolog. Som barn visade Heyerdahl ett starkt intresse för djurens biologi. Han skapade ett litet museum i sitt barndomshem, med en huggorm (Vipera berus) som huvudattraktion. Heyerdahl studerade sedan biologi och geografi vid universitetet i Oslo. Under samma tid ägnade han sin fritid åt att studera Polynesiens kultur och historia. Hans första expedition gick till den polynesiska ön Fatu Hiva åren 1937-1938, händelserna kring expeditionen finns utgivna i hans första bok ”Jakten efter paradiset” som publicerades i Norge. Boken gavs ut strax efter utbrottet av andra världskriget och blev aldrig översatt och är i stort sett bortglömd.

1938 besökte Heyerdahl Tyskland och skrev i ett brev till sin mor Alison om mötet med rasforskaren Hans Günther. Han ”är en av det nya rikets ledande män, hoppas han kan hjälpa oss, han har bett oss skaffa fram huvuden, då det är hans specialitet” . Heyerdahl ska ha försett Günther med en skalle som han tagit med från Marquesasöarna i Stilla Havet som forskningsmaterial.

Åren 1938-1939 levde han bland Kawkiult-indianerna i British Columbia, Kanada. Dessa resor kom att påverka hans liv som forskare då han lade märke till att växtlivet, vindarna, havsströmmarna och den muntliga traditionen antydde att Polynesien kunde ha befolkats från Sydamerika istället från Asien som den etablerade vetenskapen hävdar. Efter dessa expeditioner utvecklade han sina teorier i boken ”American Indians in the Pacific”

Heyerdahl fick av en man bosatt på en ö i Polynesien höra legenden om Kon-Tiki som sades vara hövding över ett ljushyat skäggbeklätt folk i Peru, där han hyllades som både präst och gud. Men Kon-Tikis folk hamnade i krig med en annan stam och besegrades. Kon-Tiki och en liten grupp undersåtar lyckades fly och färdades över havet till Polynesien.

Enligt Heyerdahl hade spanjorerna när man kom till Peru, fått höra av inkaindianerna att det tidigare hade levt ”vita gudar” i Peru. Dessa var visa och fredliga instruktörer som ursprungligen hade kommit från norr i tidernas begynnelse och lärt indianernas tidiga förfäder arkitektur såväl som deras sedvänjor. De vita gudarna såg inte ut som de andra infödda sydamerikanerna utan hade ljus hy, långt skägg och var längre än indianerna.

När Heyerdahl berättade historien var det ingen som ville tro att den tidens flottar skulle kunna segla 7000 kilometer över öppet hav från Sydamerika till Polynesien. Heyerdahl kunde dock inte glömma berättelsen utan bestämde sig för att ta reda på fakta genom att försöka själv och visa att Polynesiens befolkningen inte behövde ha kommit från Asien.

Flotten Kon-Tiki byggdes 1947 i Peru av nio stockar i balsaträ. Ingen spik eller ståltråd användes, endast rep av hampa. Bamburör, vass, bananblad och några furuplankor utgjorde övrigt byggnadsmaterial. Kon-Tiki sjösattes den 28 april 1947 i staden Callao i Peru. Besättningen bestod av sex personer; fem norrmän och svensken Bengt Danielsson.

Efter 7 000 km och 101 dagar tog expeditionen med Kon-Tiki slut den 7 augusti 1947 på ett korallrev utanför ön Raroia i Polynesien. Heyerdahl visade därmed att det skulle ha varit möjligt för dåtidens människor att sig från Sydamerika till Polynesien övärld i stilla havet. År 2011 hittade forskare genetiska bevis för att invånarna på Påskön hade delar av sydamerikanskt DNA, vilket därmed antyder att Heyerdahls teorier stämmer. Flotten finns att se på Kon-Tiki-museet i Oslo. Boken om expeditionen översattes till över 70 språk, och blev en storsäljare. Heyerdahls film om resan vann en Oscar för bästa dokumentär 1951 och är den enda norska film som fått utmärkelsen.

Hyerdahl byggde vassbåtarna Ra och Ra II efter gamla egyptiska målningar. Den första båten Ra havererade efter fem dagars segling öster om Barbados på grund av konstruktionsfel. Misstagen man gjorde när man byggde Ra, eliminerades vid bygget av Ra II och man kunde komma fram till målet Barbados från Marocko efter 57 dagar.

Heyerdahl brann även senare för att pröva sina teorier om kontakter över havet mellan förhistoriska civilisationer. För att pröva detta byggde han kopior av äldre fartyg. 1977 byggde han ett skepp som kallades Tigris där målet var att bevisa att Mesopotamien, Indus-civilisationen och Egypten hade haft handelsförbindelser över havet redan år 3000 f.Kr. Tigris som seglade under FN-flagg hade i fem månader seglat mellan persiska viken och indiska oceanen. Man hade problem med att segla dit man ville på grund av krig i området. Heyerdahl brände Tigris i protest mot krigen i Djiboutis hamn.

Heyerdahls sista projekt var ”Jakten på Oden”. Heyerdahls avsikt var att bevisa sanningshalten i berättelsen av Snorre Sturlasson i Ynglingasagan, skriven på 1300-talet, om ursprunget för de nordiska kungarnas dynastier. Han menade att Oden i själva verket var en kung, bosatt i trakterna av Azov i nuvarande södra Ryssland, som sedan hade vandrat till Skandinavien där han blev upphöjd till gud.

Trots att många av Heyerdahls teorier är anmärkningsvärt omstridda i vetenskapliga sammanhang, erhöll han flera hedersdoktorat och andra utmärkelser.

Den 18 april 2002 avled Thor Heyerdahl och begravdes på familjens gods i staden Alassio i norra Italien.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-10-06.


  • Publicerad:
    2017-10-06 00:33