Theresa May avgår som partiledare för Tories

UTRIKES. Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som ledare för det konservativa partiet Tories den 7 juni, efter att hon misslyckats med att få parlamentet att ställa sig bakom något av hennes brexitavtal.

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Number 10 (CC BY-NC-ND 2.0).

I en presskonferens utanför 10 Downing Street på fredagen meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon lämnar sin post som partiledare för Tories den 7 juni i år. Hon kommer dock att sitta kvar som premiärminister fram tills dess att en efterträdare valts.

Stödet för May har blivit allt svagare i takt med att brexitfrågan förblivit olöst. Hennes tid vid makten har kantats av flera tunga ministeravhopp och öppna konflikter inom det konservativa partiet. Redan i december 2018 krävde en grupp av de mest hårdföra brexitförespråkarna i Tory-partiet hennes avgång.

— Jag har gjort allt i min makt för att få parlamentsledamöterna att ställa sig bakom mina förslag. Men tyvärr har jag inte lyckats, sa en tårögd May till pressen, och tillade:

— Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar. Jag vet att konservativa partiet kan förnya sig under de närmaste åren. Jag vet att vi kan leverera Brexit.

Theresa May tillträdde som partiledare för konservativa Tories i juli 2016 och ärvde då även premiärministerposten från sin företrädare David Cameron. Hon angav då som sitt viktigaste uppdrag att föra Storbritannien ut ur EU, enligt folkets uttryckliga vilja i folkomröstningen.

Det brittiska parlamentet har röstat ned tre utträdesavtal som May förhandlat fram med EU. Under hela processen har kravet på hennes avgång ljudit allt högre, både från oppositionen och från det egna partiet.

— Jag vet att det finns en önskan om ett nytt förhållningssätt och nytt ledarskap i brexitförhandlingarnas andra fas. Det kommer jag inte att stå i vägen för. Men vi måste få igenom avtalet och leverera brexit, sa hon efter den senaste omröstningen i mars.

Nu väljer hon alltså att lämna den uppgiften till sin efterträdare.

Källa:
Theresa May avgår som partiledare

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
3 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Lingonet
Lingonet
1 år sedan

Mission accomplished!
”Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar” Israel!
Hem till något judiskt paradis utan fulhudingar och med massor av bevakning att leva på millionerna.
Jäkla folkförrädar fisse!

Ethny
Ethny
1 år sedan
Reply to  Lingonet

Tack, slapp skriva då du redan nämnde det viktiga.

Går det att gissa vad för typ av arbete hon kommer erbjudas inom snar framtid, eller vilken topp-position som hon kommer få? Ungefär som den rasblandade landsförrädaren (((Fredrik Ruinfeldt))) som fick ett jobb på (((Bank of America Merrill Lynch))) för sitt svenskfientliga arbete där han lyckades leda Sverige till fördärvet.

Lingonet
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Ethny

Hon behöver inte arbeta mer i sitt liv, det bästa vore om några patriotiska engelsmän tog livet av henne, det skulle spara dem massor av skattepengar.