Texas: 20 döda och 26 skadade i ny skjutning – myndigheter misstänker ”hatbrott”

USA. Under lördagen blev 20 personer ihjälskjutna när en man öppnade eld i vid ett köpcenter El Paso i södra Texas. En 21-årig man ska vara gripen och enligt uppgifter misstänker FBI ett ”hatbrottsmotiv” och utreder dådet som inhemsk terrorism.

På en parkeringsplats utanför Walmart i staden El Paso, nära gränsen mellan USA och Mexiko, ska en man beväpnad med automatvapen plötsligt ha öppnat eld på lördagen. Sedan ska han ha fortsatt in i varuhuset där han lyckades döda 20 personer och skada 26 innan han slutligen kunde gripas. Gripandet ska enligt uppgifter från polisen ha skett odramatiskt.


Filmklipp från händelsen.

Aftonbladet skriver att många av de skadade vårdas på sjukhus med livshotande skador, den yngsta endast två år gammal och den äldsta 82 år.

Den gripne sägs vara 21-årige Patrick Crusius från Allen utanför Dallas, vilket ligger tio timmar med bil från El Paso. Crusius ska ha lämnat efter sig ett manifest, med referenser kring massinvandring, latinamerikaner och Donald Trump. FBI utreder därmed ärendet utifrån ”hatbrottsmotiv” och ”inhemsk terrorism”.

— Manifestet tyder på att det här var ett hatbrott. Men vi måste säkra att det verkligen var ett manifest skrivet av den här personen, säger Greg Allen, polischef i El Paso, på en presskonferens.

Strax innan attacken ska Crusius också ha postat en bild på Facebook med vapen som formar ordet ”Trump”:

Bild som sägs ha postats på den misstänkte Patrick Crusius Facebooksida strax innan dådet.

 

Under natten mot söndagen, svensk tid, twittrade Trump om händelsen:

El Paso-polisens presstalesman Robert Gomez beskriver brottsplatsen som ”det mest traumatiska jag upplevt”.

— Utredarna gör sitt allra bästa för att slutföra utredningen ordentligt med den respekt och värdighet som offren förtjänar, säger han.

På Twitter skyller vänsterliberaler händelsen på Donald Trump och den ”ökande rasismen” i samhället. Beto O’Rourke, som aspirerar på att bli Demokraternas kandidat i det uppkommande amerikanske presidentvalet, befann sig i El Paso för kampanjarbete under helgen. Han passar på att ge en ordentlig känga åt Trump med tanke på skjutningen.

— Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella, säger O’Rourke och fortsätter:

– Han [Donald Trump] är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, fortsätter han.

Källor:
Masskjutning i El Paso – 20 döda
Löfven om skjutningarna: Vedervärdiga attacker

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

16
Lämna en kommentar

Please Login to comment
9 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
FrekeLottaHenke HimmlärFredrikaErik Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Trump jobbar för sionismen. Nu kommer de att få ännu mer stöd för att förbjuda lagliga vapen.

Eller är de ute efter raskrig där många vita blir offren? Skapa hat sinsemellan raser.

Fredrika
Medlem

Bådadera. Jag tror med stöd av Obamas lagstiftning och judinnan Naomi Kleins kritik mot densamma, att detta är fake news från USA som vanligt. Även om det inte skulle vara fake news tänker jag inte undersöka saken. Det får kvitta. Lobbyisterna som hatar Amerika är ute efter att avväpna gojerna. Igen och igen och igen. De är oerhört tröttsamma.

Caesar-Aurelius
Medlem

”— Manifestet tyder på att det här var ett hatbrott.” Det är ju bara att läsa manifestet så vet man ju svaret på huruvida det var ett så kallat ”hatbrott” eller ett riktigt hatbrott av judisk typ. Sålunda en aning konstigt att redaktionen inte publicerar hela texten, då manifestet bara är ynka 4 sidor ”långt”. Slutklämmen i texten är ju rätt talande bara den: Many people think that the fight for America is already lost. They couldn’t be more wrong. This is just the beginning of the fight for America and Europe. I am honored to head the fight to… Läs mer »

Fredrika
Medlem

Som du skriver. Ett brott av judisk typ. Jag är trött på förbannade lögner.

Erik
Medlem

Nog för att killen hade grovkalibriga automatiska vapen men Texas är väl en av delstaterna där flest personer har consealed carries på sig? Lägg till f.d soldater på detta som skjuter bra och som inte lägger benen på ryggen vid en eldstrid. Konstigt att han tog sig ur det utan att beskjutas av folk i köpcentret.

Fredrika
Medlem

Ja. En sån sak luktar infomercials. Billigt narrativ de kör. Lika dåligt som ”Christchurch”.

Erik
Medlem

Konstigt är det i alla fall. I ett köpcentrum med många korridorer och snirkliga vägar skulle en med ett betydligt lägre kalibrigt vapen lätt kunna ta ut honom, särskilt då han hade hörselskydd på sig och en smygande person inte skulle hörts av gärningsmannen.

Henke Himmlär
Medlem

Hjälte!

Erik
Medlem

Åh, ja… Att ge den styrande makten ännu mer vatten på sin kvarn så att fler lagar kan skapas för att trycka ner och hjärntvätta folket är ju riktigt smart. Det finns inget hjältemodigt med att skjuta ner slumpmässiga människor. Även om alla varit rasfrämlingar så är det ett mesigt attentat att med vapen av militärklass döda andra som inte har chansen att beväpna sig till samma grad, men framför allt konsekvenserna detta lär få för ALLA vita. Dessutom tog han säkert kol på vita som säkert stod på hans sida redan gällande invandring och som dessutom skulle kunna läras… Läs mer »

Henke Himmlär
Medlem

😂😂😂

Lotta
Medlem

Ännu en false-flag?

Fredrika
Medlem

Så här är det: Det finns säkert många bra sätt att bekämpa (((fiendemakten))). Men ett av de bra sätten är att avslöja deras lögner. Om de som avslöjar eller åtminstone inte tror på massmediernas lögner om dessa (((falska attacker))) blir 100-falt fler, skulle de antingen lugna sig och hitta andra sätt att lobba för sin politik eller skruva upp sin globala terrorcirkus till Disneynivåer så att de gör sig löjliga inför hela världens gojer. Så länge folk tror på historierna och tv-teatern kommer det att fortsätta. När de slopat andra tillägget i USA kommer nästa politiska mål. Osv. Bara skratta… Läs mer »

Freke
Medlem

Mail till SR Studio Ett Jag lyssnade på Studio Ett måndag 5 augusti. Ert reportage om dödsskjutningarna i USA nyligen var ett av de värsta exemplen på vinklade program och oärlig marxistpropaganda. Ni är värre politruker för er kommunistideologi är era forna gelikar i Sovjet och DDR. Ert reportage i hade massor av uttalanden från politiker och den paranoide ”rasistexperten” Mattsson om mördaren i El Paso och nämnde gång på gång att han är rasist. Ivrigt förde ni fram den bisarra iden (genom andra personer)att Donald Trump är ansvarig för skjutningarna i El Paso. MEN INTE ETT ENDA ORD om… Läs mer »

Freke
Medlem

CNN och SVT skyller allt ont på Trump eller Putin. I deras värld är negrer bra och vita dåliga. Bäst är judar och bögar. Hemskast är nazister. Samtidigt hävdar de att alla människor har lika värde.
Jag tar avstånd från hela denna värdegrund och vet att Adolf Hitler var den främste tänkaren, profeten, politiske ledaren och humanisten. Han kunde ha skapat ett paradis på Jorden.

Fredrika
Medlem

Dessutom: Indicierna på pysop är så många att man inte orkar gå igenom dem. Varför ”flydde mördaren från bilen” och sedan ”greps i bilen”? Eller stal han en ny på vägen för att att han inte ville använda samma bil han kom med? Och som vanligt: El Paso och området kryllar av övervakningskameror. Inga medier frågar efter filmer och övervakningskameror. För skulle de visas skulle de behöva planera operationen mycket noggrannare så att inte bilderna kunde avslöjas som falska. Det kommer som vanligt att visa sig att ”tyvärr”: kamerorna fungerade inte vid tillfället, hårddisken som lagrade videon har gått sönder.… Läs mer »

Fredrika
Medlem

En reporter på en av Fox tv-stationer, faktiskt i sjäkvaste El Paso, rapporterade om ytterligare en skjutning 23 minuter innan den inträffade: https://youtu.be/TpQCyhsZXG0. Därför fick de ställa in skjutningen.