Terrormisstänkt flicka från Danmark kommer nu att åtalas

DANMARK. En 15-årig flicka bosatt i Danmark som under hösten 2015 konverterade till Islam och tog kontakt med IS-sympatisörer började tillverka bomber och planerade att utföra terrordåd i början av 2016. Hon hann dock upptäckas och gripas innan hon hunnit få klartecken att utföra dåden och nu kommer hon att åtalas.

Den nu 17-åriga flickan.

Den då 15-åriga flickan från Kundby i Danmark greps i januari 2016 efter att ha planerat terrorhandlingar, kommer nu att åtalas. I hennes hem fanns det ingredienser och instruktioner till att tillverka sprängmedlet TATP, samma som användes vid terrordåden i Bryssel och Paris.

Hon beskrivs som ”grannflickan” men under hösten 2015 radikaliserades hon och konverterade till Islam. Hon använde sig främst utav internet där hon bland annat sökt på ”support islamic state” och ”jihadist i Danmark”. Där fick hon även kontakt med en person kopplad till IS som hon har skrivit till: ”Jag behöver råd från en jihadist. Min första attack är nära”.

Dådet hon planerade skulle ske mot hennes före detta skola samt att utföra en attack mot den judiska Carolineskolan i Köpenhamn. Men hon nekar till anklagelserna om terroristbrott.

Idag är hon 17 år och berättade i onsdags i förhör med tingsrätten att hon aldrig haft något uppsåt att bomba skolorna utan att hon bara ”ville spela hård”. Anledningen till varför hon sökt kontakt med IS var för att hon tyckte det var ”spännande” och att hon ville få lite mer spänning i sin vardag då IS var någonting som alla pratade om.

Magnus Ranstorp som leder terrorforskningen vid Försvarsskolan, har följt fallet noga genom att bland annat hållit sig uppdaterad på hennes Facebook-sida. Där menar han på att man kunde se indikationer på att hon inväntade instruktioner från någon utomstående att utföra dådet. Veckan innan hennes planerade dåd lade hon ena dagen upp vanliga tonårsbilder medan hon andra dagen lade upp romantiserade bilder på jihadister och kvinnor som poserade med automatvapen.

Hon åtalas också för att med hjälp av en skärva från en spegel ha attackerat en väktare på en institution hon suttit inlåst på. Efter en psykologisk bedömning är det nu sagt att hon kommer sitta i förvar på obestämd tid, på ungefär samma grunder som terroristen Anders Behring Breivik.

Källa:
Terroråtalad flicka i rätten: ”Det var spännande”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments