”Terrorforskaren” besviken: ”Märklig bedömning”

GÖTEBORG. Åklagaren anser att vad som kommit fram kring bombdåden i Göteborg inte räcker för att rubricera åtalet som terrorbrott. ”Märklig bedömning” enligt ”terrorforskaren” Magnus Ranstorp som på förhand utmålat de odömda som terrorister.

Forskaren Magnus Ranstorp. Foto: Youtube

För en månad sedan uttalade sig den så kallade terrorexperten Magnus Ranstorp om Nordiska motståndsrörelsen som en ”terrororganisation”. I en intervju med den vänsterextrema tidningen ETC menade Ranstorp, som tillhör Försvarshögskolan och Sveriges neokonservativa, att detta beror på att de odömda personerna som misstänks för bombdåden i Göteborg har ”kopplingar” till Motståndsrörelsen. Förutom att det ska räcka att vara misstänkt för ett brott menar Ranstorp även att de som är emot demokratin ska betraktas och jagas som terrorister.

— Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, sade Ranstorp till tidningen.

Under gårdagen väckte åklagaren Mats Ljungqvist åtal mot tre nationella personer som varit medlemmar i Motståndsrörelsen. I motsats till lösa påståenden om ”vapengömmor” och annat valde åklagaren istället att gå på fakta och kom fram till att åtalet inte ska rubriceras som terrorbrott.

— Vi har […] inte bedömt att det är fråga om terroristbrott. Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer, säger han till GP.

Dessutom menade åklagaren att man utreder individer, inte en organisation, eftersom de misstänkta individerna i detta fall inte agerat utefter organisationens vilja.

Detta har förargat Ranstorp som anser att åklagaren gör en ”märklig bedömning” enligt en intervju med SVT Nyheter Väst. Noterbart i intervjun med Ranstorp är att när han bemöter Ljungqvists motivering att de åtalades misstänkta gärningar ”inte kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp”, så börjar han istället att tala om minoritetsgrupp som för att påvisa att det är värre att injaga fruktan hos en sådan än hos den svenska folkgruppen.

– Jag tycker det är en märklig bedömning. Att systematiskt ge sig på flyktingar är att ge sig på en minoritetsgrupp. Jag köper inte resonemanget från åklagaren, säger han.

Åklagaren ger dock inte med sig. Förutom att åter föra in samtalet på folkgrupp menar åklagaren att flyktingar inte utgör en sådan:

– Det finns som sagt flera skäl. Jag anser inte att man kan kalla flyktingar på ett flyktingboende för folkgrupp, det håller inte. Hade det varit bara exempelvis muslimer på boendet hade det varit en annan sak, så är ju inte fallet, säger han.

— Vi har övervägt rubriceringen mycket noga och har kommit fram till att vi inte kan bevisa att det handlar om terrorbrott enligt den lagstiftningen vi har, säger Mats Ljungqvist avslutningsvis.

Källa:
Ranstorp: Märkligt att det inte klassas som terror

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om