Telia köper Bonniers tv-verksamhet

MEDIA. Efter långa förhandlingar står nu klart att Telia köper hela den judiska Bonnierkoncernens tv-verksamhet, där bland annat TV4 ingår.

Det delvis statsägda företaget Telia har under en längre tid förhandlat med den judiska mediekoncernen Bonnier om att köpa dess tv-verksamhet. Nu är affären klar och Telia köper hela Bonniers tv-verksamhet, som bland annat innefattar TV4 och C-more. Köpesumman landar på 9,2 miljarder kronor.

Affären har dock kritiserats kraftigt, bland annat av svenska staten som i nuläget äger 37 procent av Telia. Näringsminister Mikael Damberg (S) menar att köpet innebär att staten får ett allt för stort inflytande över landets tv-marknad.

– Jag tror inte sista ordet är sagt. Nu kommer det börja en diskussion kring granskning av konkurrensfrågor och antagligen kring sändningstillståndet framöver. Men det blir också en mediepolitisk diskussion kring statens roll som medieaktör, säger Damberg till Dagens Industri.

Även Moderaterna riktar kritik mot affären, och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson instämmer i Mikael Dambergs kritik om att staten får ett för stort inflytande över tv-marknaden.

– I vilket annat land som helst skulle vi tycka att det var olämpligt att staten är största aktör på mediemarknaden, till exempel vad gäller nyheter. Att staten i Sverige ska äga både public service och TV4 är djupt problematisk. Man ska aldrig behöva ifrågasätta nyheters oberoende, säger hon.

Innan affären helt går igenom ska Konkurrensverket undersöka om allt gått rätt till, och det arbetet beräknas ta ytterligare ett år.

Källor:
Ministern rasar mot köpet – kallar till sig Telias ledning
Jätteaffären klar: Telia köper hela Bonnier Broadcasting

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
JossDonnieFredrikaSlipsenKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Den-Kristne
Medlem

” I vilket annat land som helst skulle vi tycka att det var olämpligt att staten är största aktör på mediemarknaden, till exempel vad gäller nyheter.”

Vad är problemet med det? Varför är privatiseringar så viktiga?

Karl-Путин A
Medlem

Varför är privatiseringar så viktiga?

Därför att då kan en viss ökenstam komma över bolagets tillgångar och sprida sin kulturmarxistiska dyngpropaganda.

Den-Kristne
Medlem

Det måste ju stoppas. Tråkigt att jag själv inte kan rösta i valet.

Fredrika
Medlem

Innebär denna deal att Telia är ett judiskt bolag?

Självklart kommer inte judarna att släppa kontrollen över invånarnas tankar. Nu blir det kanske till och med ett mer effektivt tankekontrollmaskineri. Stat eller inte kvittar lika. Staten styrs av en judisk regim. Det kan inget låtsasval i höst ändra på.

Donnie
Medlem

Det känns som att ökenstammen redan är ägare till den största delen av all media , för att inte tala om all media som ges bort till landets alla skolor . Det känns som att det spelar ingen roll om det är svenska staten eller dom privata ökenstammarna som är ägare , samma Jä-la ursprung samma agenda !

Slipsen
Medlem

Hahaha, vilken soppa! Staten styr och klipper redan som de vill i media. Staten äger förstås inte allt men bara det faktum att man på 80-talet ägde de 2 enda kanalerna och pumpade folk med propaganda säger en hel del… Man kan också säger att staten är alla vi som bor i staten Sverige men det är fortfarande en klar minoritet som styr och ställer i media och censurerar allt som inte är ”korrekt och godkänt av Staten”. Det bli patetiskt och för en gångs skull transparant när riksdagspolitiker menar att staten inte ska äga för mycket av media och… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

Man kan förstå en viss (((maktelits))) farhågor för att staten ska äga för mycket media. Skulle det gå katastrofalt fel i ett riksdagsval så är de rökta.

Titta på Ungern där kommunisterna/staten ägde all media. I takt med att kommunisterna tappade makten i de allmänna valen så tappade de även makten över media, något som de idag bara kan gråta bittert över i EU-parlamentet.

Nästa steg i det här fallet blir väl att Bonnier eller Wallenberg köper Telia, så är ordningen återställd och positionerna framskjutna samtidigt som det gett rejält klirr i (((kassan))).

Joss
Medlem

Märkligt. Jag trodde politisk påverkan var Bonniers huvudprodukt.