Rasfrämmande taxiförare åtalas efter att 77-årig kvinna lämnats att frysa ihjäl

INRIKES. Region Västernorrlands sjukresa mellan sjukhuset i Sundsvall och en bostad i Kramfors kommun gick fel och en 77-årig kvinna frös ihjäl i snön utanför sitt hem. Nu åtalas chauffören och två chefer som ansvariga för sjukresan.

Den 1 februari förra året åkte en 77-årig kvinna med region Västernorrlands sjukresa från Sundsvalls sjukhus till hemmet i Storvattnet utanför Kramfors. Nu åtalas taxichauffören och två chefer på taxibolaget, eftersom kvinnan senare hittades död i en snödriva.

Klockan halv fem på eftermiddagen var det sedan länge mörkt och dessutom snöade det och blåste. Avståndet från vägkanten fram till ytterdörren var omkring 40 meter och vägen var inte skottad. Nästa morgon hittades pensionären död i snön av sin son, som åkt till platsen från Umeå.

— Jag ser det som att taxibolaget är en del av samhällsnyttan, det är därför viktigt med rutiner i den här verksamheten. Det får oerhörda konsekvenser när rutiner saknas för att säkert lämna personer med särskilda behov, säger åklagaren Marlene Forsman.

Taxiföraren och två av hans chefer åtalas därför för framkallande av fara för annan, eftersom åklagaren menar att det borde funnits bättre rutiner på plats. Enligt förundersökningen var snödjupet på platsen upp till 140 centimeter djupt och kvinnan tog sig 30 av de 40 metrarna.

Taxichauffören hävdar att den 77-åriga kvinnan avböjt hjälp till dörren, men behövde i polisförhöret själv hjälp av en arabisk tolk för att tillgodose sina egna rättigheter.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jan HjelmEthnySigfrid Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sigfrid
Medlem

Det är väl inte troligt att taxichauffören kunde prata med kvinnan då han behövde tolk vid förhören.Så han drar väl bara en lögn för att slippa ta ansvar för sina handlingar.

Ethny
Medlem

”Taxichauffören hävdar att den 77-åriga kvinnan avböjt hjälp till dörren, men behövde i polisförhöret själv hjälp av en arabisk tolk för att tillgodose sina egna rättigheter.” Snacka om efterkonstruktion för att slippa ansvar. Minns när jag hade grava problem (ej något farligt visades det sig vara i a f) men bl.a fruktansvärd huvudvärk, yr så man knappt kunde gå rakt och illamående. Åker hellre buss oavsett hur nära döden man än är. Väljer man taxi så kan man garantera att det är en icke-vit. Dessa skiter totalt i kunden. Snackar i telefon på arabiska så högt de kan och skriker:… Läs mer »

Jan Hjelm
Medlem

Det verkar som om körkort för taxi delas ut innan de registrerat sig hos Migrationsverket. Eller ingår det i Soros ’All inclusive’ charterresor?