Tarja Halonen beredd att överväga ett förbud mot ”nazistsymboler”

UTRIKES. Finlands före detta president Tarja Halonen sade i Yles Morgonettan att hon är beredd att överväga ett förbud mot ”nazistsymboler”, men att ett förbud ändå inte kommer att räcka.

Under en pågående nationalsocialistisk demonstration i Helsingfors i torsdags angreps demonstrationståget av kravallpoliser som grep fanbärare och beslagtog hakkorsfanor, trots att hakkorset är lagligt och att fanbärarna inte ens misstänktes för något brott. Dagen efter, det vill säga under fredagen, väcktes en debatt bland riksdagsledamöter om huruvida hakkorset kan förbjudas att visas på offentliga platser.

På lördagen gästade Tarja Halonen Yles program Morgonettan, där hon blev tillfrågad om vad hennes åsikt i frågan var. Den före detta presidenten menade att det var ”förskräckligt” att se ”nazistflaggorna” i Helsingfors.

— Det kan bero på att folk inte känner historien. Det är farligt, sade Halonen under utfrågningen.

Enligt Talonen är ”nazistsymboler” inget att leka med. När hon fick frågan om huruvida förbud är rätt väg att gå har hon ingen klar åsikt, men hon är beredd att överväga det. Halonen anser att ett förbud av politiska symboler, åsikter och organisationer skulle vara mer i linje med hur det är i andra europeiska länder, men hon menar även att lagstiftning inte biter på de underliggande värderingarna.

Källa:
Tarja Halonen är beredd att överväga ett förbud mot nazisymboler

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
11 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Axel Eriksson
Redaktör
1 år sedan

”hon menar även att lagstiftning inte biter på de underliggande värderingarna”

Exaaaaaakt!

Klaus
Klaus
1 år sedan

Tarja Halonen är helt enkelt dum som väldigt mänga andra politiker och professor Kristina Lindström. Att prata så mycket skit efter Illuminati-judarnas massinvasion av ras- och kulturfrämlingar och våldtäktsvågor än idag bevisar att hon är dum och inte i stånd till att förstå varken invasionspolitiken eller nationalsocialism.

Tobias
Tobias
1 år sedan

Hon är en folkförrädare,och låt mig klargöra en sak för dig Tarja,inga förbud kommer att stoppa oss nationalsocialister,för oss gäller seger eller död!
HS

Lingonet
Lingonet
1 år sedan

”Det kan bero på att folk inte känner historien. Det är farligt, sade Halonen under utfrågningen”
Historien säger att Tyskland under swastikaflagg räddade Finland initialt under vinterkriget med sitt flygvapen och krossade den första sovjetiska offensiven och gav Finland frist att mobilisera ordentligt.
Hallonet tror att finnarna är historielösa, judehoran.

Rami
Rami
1 år sedan
Reply to  Lingonet

Fast det där stämmer inte. I Vinterkriget stod Finland ensamt i kampen mot bolsjevismen, med undantag från frivilliga, främst från Sverige. Finland mobiliserade redan under hösten, när förhandlingar med Sovjet fortfarande pågick. Man kallade de för YH, ylimääräinen harjoitus, som översätts ungefär till extra övning.
Det var först under Fortsättningskriget 1941-1944 som Finland och Tyskland ingick i ett vapenbrödraskap och det var först när kriget vänt, under det sovjetiska storanfallet mot Karelska näset sommaren 1944 som tyskt flyg, avdelning Kuhlmey för att vara exakt, hjälpte finska styrkor att avvärja det sovjetiska anfallet.

Lingonet
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Rami

Ok! Vi kollar. Tack.
Men att tyskarna hjälpte dem och det var delvis avgörande är rätt!? Även Sverige(norge och danmark) bidrog,materiellt och aktivt med frivilliga så finland var inte helt ensamma, då hade de förlorat lätt, de hade inte mycket mer än folk att sätta in.

Rami
Rami
1 år sedan
Reply to  Lingonet

Under Fortsättningskriget ja. Då var tyska vapen, främst panzerfaust och panzerschreck, avgörande. Men även mat till den svältande civilbefolkningen. Sverige som stat svek Finland kan man konstatera rätt enkelt, vad som hände var att många i Sverige kände att de ville hjälpa, så en stor summa pengar samlades in så Finland kunde köpa vapen, ammunition med mera, drygt 9000 män anmälde sig som frivilliga att strida. Från Norge och Danmark kom också en del frivilliga men, antalet frivilliga samt logistiska problem med att få dessa frivilliga ut i fält gör att man rent krasst inser att de var ingen avgörande… Läs mer »

Lingonet
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Rami

Om vi ska vara så patriotiska i vårat tänkande så stred även Sverige ensamt mot kejsarens trupper under 30 åriga kriget, även mot ryssen under K13 UTAN finsk inblandning!
Hakka kotia suomen pojaat!

Rami
Rami
1 år sedan
Reply to  Lingonet

Så länge som Finland och Sverige Var samma land så har finska soldater stridit för Sverige.
I 30 åriga kriget Var Hakkapeliterna, kavalleri från Finland med och stred.

Vet inte riktigt vad du försöker säga med det sista men om du tänker på Hakkapeliternas stridsrop så var det ”Hakkaa päälle Pohjan poika” som blir
”Hugg på, Nordens son”

Lingonet
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Rami

Ma on pohjosesta, osan suomia, ja sotahistoria.
Rapakaljaa

André Devecseri
André Devecseri
1 år sedan

Tarja Halonen – Kansanpetturi!