Talmannen har bett Ulf Kristersson att bilda regering

INRIKES. Som väntat blev det moderatledaren Ulf Kristersson som av den moderate talmannen Andreas Norlén fick det svåra uppdraget att försöka bilda regering utifrån riksdagens nya parlamentariska kaos.

Ulf Kristersson (M) kan nu bli Sveriges nästa statsminister.

Efter att ha samtalat med riksdagens samtliga partiledare har den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) kommit fram till att det är Ulf Kristersson (M) som har störst möjlighet att tolereras som statsminister av riksdagens kammare.

— Det är som bekant lättare att bli statsminister än att få igenom sin budget. Jag som talman har inte formellt stöd att ställa andra krav på en statsministerkandidat än att han tolereras av kammaren. Däremot anser jag att den som aspirerar på statsministerposten ska överväga vilka möjligheter han eller hon har att få igenom sin budget och andra viktiga reformer i riksdagen, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Att Alliansens partiledare förklarat sitt stöd för Kristersson som statsminister var väntat. Utfallet tyder dessutom på att även Jimmie Åkesson (S) har meddelat att han anser Kristersson vara den bästa kandidaten.

Det betyder dock inte att SD reservationslöst kommer att stödja en moderatledd regering.

— Jag tror att Kristersson vill pröva Alliansen i kammaren, men det är ingen mening som läget är nu, vi kommer att trycka på röd knapp. Då är det rimligt att Kristersson tänker utanför Allianssamarbetet och försöker hitta andra samarbeten. M och Kd-regering är den möjlighet som jag själv har nämnt, säger Åkesson.

Men Ulf Kristersson befäster samtidigt sin avvisande position mot SD. Istället vill han söka samarbete med den förmenta rivalen Stefan Löfven (S).

— Jag kommer att ta en ny kontakt med Stefan Löfven. Nu har vi besked från talmannen och det är en naturlig anledning att söka kontakt nu. Socialdemokraterna bestämmer under vilka förutsättningar de vill diskutera detta, säger Kristersson.

Samtidigt har Centerpartiets Annie Lööf meddelat att hon kan tänka sig en blocköverskridande koalitionsregim ifall det inte går att skapa en traditionell borgerlig alliansregering.

— Mitt andrahandsalternativ är en samlingsregering med ett eller flera allianspartier och S.

Lööf – som uppenbart själv aspirerar på statsministerposten – säger dock att hon inte anser att Stefan Löfven (S) bör vara statsminister i en sådan regering.

Kristersson har två veckor på sig att samla en majoritet i riksdagen som tolererar honom som statsminister. Misslyckas han kommer uppdraget med största sannolikhet att gå till Stefan Löfven, som efter valet avsattes som statsminister av en riksdagsmajoritet.

Källor:
Kristersson blir inte ny statsminister
Annie Lööf: Mitt andra alternativ är en samlingsregering

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Så med andra ord kommer vi i praktiken få en sjuklöverregering som stöds av hela åttaklövern, där SD helt lämnar över sina egna väljare åt etablissemanget.

Skurt är missnöjd. Han skulle hellre se att alla riksdagsledamöterna ställs mot en vägg och arkebuseras. Sedan tillträder han själv som statsminister och leder Sverige mot en ny storhetstid!

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan
Reply to  _DH_

Ja det verkar se ut som du beskriver det! Haha, vilken diktatur! Många alternativ att rösta på som leder till exakt samma oligarkiska diktatur. Helt korrumperade, allihop!

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan
Reply to  _DH_

Likt en sandlåda har de möjligtvis bestämt sig. När kandidaten till statsministern blir utsedd så klappas händerna unisont inom den hemliga oligark som styr detta land.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan
Reply to  Rokviken

Hehe…det där var ju riktigt poetiskt skrivet. Ändå betydligt mer sant än någon analys av regeringsbildningskaoset som Dagens Nyheter behöver spaltmeter för att krysta fram.

Victor
Nybörjare
Victor
1 år sedan

Samma som innan då. Väck mig upp när lyktstolparna ska kläs med folkförrädarna.

Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
1 år sedan
Reply to  Victor

Varför skall du sova och låta andra göra jobbet medan du vilar dig. Nej, upp på benen ut på gatan och var med i rörelsen för ett fritt liv som befrämjar alla människor, inte bara här hemma utan alla på vår jord.

Victor
Nybörjare
Victor
1 år sedan

Jag menade såklart inte som att jag ska sluta med kampen. Menar bara liksom suck är så trött på det hära politiska skådespelet med dom åtta riksdagspartierna. Orkar inte bry mig om det. Om du förstår vad jag menar? :)