Talmannen ger Stefan Löfven i uppdrag att försöka bilda regering

POLITIK. Riksdagens talman Andreas Norlén höll under måndagseftermiddagen en presskonferens där han meddelade att Stefan Löfven får i uppdrag att försöka bilda regering. Beskedet kom efter att Norlén under dagen hållit en tredje talmansrunda med riksdagens partiledare.

Efter att Ulf Kristersson (M) misslyckats med sitt sonderingsuppdrag att försöka bilda en regering höll riksdagens talman Andreas Norlén (M) under måndagsförmiddagen återigen en talmansrunda med riksdagens partiledare. Som väntat utmynnade det i att Stefan Löfven (S) fick i uppdrag att försöka bilda regering, vilket Norlén meddelade under en pressträff på eftermiddagen.

Norlén inledde pressträffen med att meddela att han inte kommer att ta en statsministerkandidat till omröstning för än han är säker på att kandidaten inte kommer att röstas ner. Ifall talmannen upprepar ett sådant förfarande fyra gånger leder det nämligen till automatiskt extraval, enligt Sveriges grundlag.

— Det skulle vara för att provocera fram ett extraval och det är inget parti i dagsläget intresserad av, kommenterade Norlén.

Det finns dock inget i grundlagen som hindrar att talmannen håller hur många talmansrundor som helst. Norlén kommer alltså inte att formellt föreslå Löfven som statsminister för riksdagen om han inte är säker på att Löfven också kommer att väljas av kammaren.

— Jag kan ha hur många talmansrundor som helst utan att föreslå någon statsministerkandidat för kammaren, berättade Norlén.

Vidare menade Norlén att riksdagens partier nu måste ompröva sina låsta positioner ifall det ska kunna bli till någon regeringsbildning.

— Idag kan ingen statsministerkandidat vinna en omröstning i riksdagen, eftersom partierna blockerar varandras kandidater. Nu måste partierna ompröva sina positioner, annars kommer Sverige inte att kunna få en regering, sade Norlén under pressträffen.

— Ett antal av riksdagspartierna kommer att behöva göra svåra ställningstaganden. Alla nuvarande ställningstaganden kan inte fortleva om Sverige ska få en regering.

Löfven kommer precis som Kristersson att få fjorton dagar på sig innan han måste återkomma till Norlén med ett förslag.

Källa:
Talmannen håller pressträff efter dagens partiledarmöten
Stefan Löfven får uppdraget att sondera

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
André Devecseri
Nybörjare
André Devecseri
1 år sedan

Kaos, ljuva kaos :D

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan

Nyval tack! utan fusk denna gången

André Devecseri
Nybörjare
André Devecseri
1 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

Tror SD skulle vinna rätt stort i saa fall och att vi skulle faa minst 2.5%

Där min mamma röstade fanns inte en enda av vaara eller AfS valsedlar. Vi misstänker att naagon slängt allihop.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan

ja, visst är det så, skulle tro att SD:s och S resultat skulle kunna vara omvända som de var i opinionsundersökningarna