Talibanerna på väg att erkännas av Afghanistans regering

UTRIKES. Den USA-stödda afghanska regeringen har tagit steg mot att erkänna talibanerna i syfte att få slut på det över 16 år långa inbördeskriget i landet. 

I syfte att få slut på det över 16 år långa inbördeskriget har Afghanistans USA-stödde president Ashraf Ghani nu tagit steg mot att erkänna talibanerna som en legitim politisk grupp i landet.

Bland annat föreslår Ghani omedelbar vapenvila, frigivning av fångar samt nya val där talibanerna tillåts ställa upp. I utbyte ska talibanerna erkänna den USA-stödda regeringens legitimitet samt landets lagar, där framförallt afghanska kvinnors nyvunna rättigheter är av stor vikt enligt regeringens västerländska allierade.

Talibanerna, som tvingades från makten i landet efter USA:s invasion 2001, har dock svarat med att de endast kommer att hålla eventuella fredsförhandlingar med USA.

— Eftersom det endast är USA som kan besluta om och genomföra avlägsnandet av utländska trupper från Afghanistan är direkta förhandlingar med landet viktigt i en första fas. I en andra fas kan vi tänka oss att samtala med den afghanska regeringen om inhemska frågor, säger en talesperson för talibanerna enligt Al Jazeera.

USA har, tvärtemot vad presidenten Donald Trump lovade under valkampanjen, ökat sin militära närvaro i Afghanistan på sistone. Trots intensifierade bombkampanjer kontrollerar och bestrider talibanerna fortfarande stora delar av landet.

Källor:
Afghanistan’s Ghani offers talks with Taliban ’without preconditions’
Taliban: Doha office remains vital for talks

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

När en fästing bitit sig fast går det inte att prata sig loss från den – den måste avlägsnas med fysiska medel.

Alliansen Israel/USA är inte där för att skapa fred, utan det handlar om ett rent erövringskrig. Efter andra världskriget har USA ”skapat fred” i ett antal länder, vilket i själva verket har varit rena ockupationer utan några avsikter att lämna dessa länder när ”freden” etablerats. Så talibanerna enda alternativ är nog att avlägsna (((fästingen))) på rent fysisk väg.

Nykolonialism kallas det och det handlar om ewig utsugning och att tillförsäkra ett visst folk herravälde över dessa länder.