Systemen sviktar – 8 av tio kommuner planerar spara nästa år

INRIKES. Systemen sviktar i landet – åtta av tio kommuner planerar besparingar inom viktiga verksamheter som äldreomsorg, skola och utbildning under nästa år.

Skola och utbildning är ett område där många kommuner planerar att spara. Foto: Max Pixel (CC0 1.0).

Enligt en kartläggning som SVT gjort planerar åtta av tio av landets kommuner att spara inom bland annat äldreomsorg, skola och utbildning under nästa år. Pengarna räcker inte till och många kommuner tvingas att göra besparingar i form av effektiviseringar eller nedskärningar.

— I grunden är det något slags systemhaveri just nu för det går så väldigt fort, säger Peter Carlstedt, kommundirektör i Kramfors.

Sex av tio kommuner uppger att de planerar att spara inom skola och utbildning. Besparingarna ska genomföras bland annat genom att dra ner på personalen men även spara in på driftskostnader.

Detsamma gäller för äldreomsorgen, en verksamhet där sex av tio kommuner uppger att de planerar att spara och då främst genom att dra ner på personalen.

En av kommunerna som behöver spara in mest är Kramfors i Ångermanland. Här måste besparingar på 50 miljoner till för att få ekonomin att gå runt.

— Så stora sparbeting har i alla fall inte jag upplevt på de tio år jag varit anställd, tillägger Carlstedt.

Källa:
Kartläggning: Åtta av tio kommuner planerar besparingar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
3 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Bo
Bo
7 månader sedan

Så stora inflöden av kostsamma individer till kommunerna har inte upplevts tidigare. Konstigare än så lär det inte vara. Inflödena av kostsamma individer måste av många skäl – inte bara ekonomiska – vändas till massiva utflöden.

Simen
Simen
7 månader sedan
Reply to  Bo

Men glöm inte att
”det blir en förtjänst för samhället lite längre fram”

Malin
Malin
7 månader sedan

I talarstolar utbrister etablissemangets representanter att ”vi har råd att ta hand om ett obegränsat antal muslimer” och viskar sedan ”men inte med Svenskar.”