Syriska ”asylbarn” döms för gruppvåldtäkt i Kongsberg

NORGE. Tre syriska asylsökare dömdes under förra veckan för grov våldtäkt av en flicka i den norska staden Kongsberg.

De tre syriske ”flyktingbarnen” Mostafa Hussein Altaha, 19 år, Mohammed-Ali Mohammed Mohammed, 19 år, och Salih Zakaria Alhasan, 20 år, dömdes under förra veckan till fängelsestraff efter att ha överfallit och våldtagit en flicka den 7 juli förra året under Kongsberg Jazzfestival.

Flickan var på väg hem från festivalen när Altaha, efter att ha följt efter henne en bit, frågade om han kunde få ha sex med henne. När flickan försökte komma undan grep Altaha tag i henne och släpade med henne till en lägenhet nära Kongsberg centrum, där han och Mohammed bodde.

Därefter kom Mohammed och Alhasan, båda haschpåverkade, till lägenheten där de i turordning våldtog den gråtande flickan medan Altaha tog bilder av övergreppen. Flickan hittades senare vid vägkanten, mycket medtagen och chockad.

Händelsen upprörde invånarna i Kongsberg och lokalbefolkningen markerade sin avsky genom att krossa dörrar och fönster till lägenheten där brottet begicks, en handling som ordförande Kari Anne Sand fördömde som ett ”brott mot god sed”.

I rätten nekade Altaha till brott och påstod att samlaget var frivilligt. Mohammed förklarade att han vid gärningstillfället inte visste om flickan ”sov eller var död” men hänvisade till att han har en jobbig bakgrund samt situationen i hans hemland och att häktningstiden har påverkat hans psykiska hälsa.

Alhasan, som nyligen beviljats asyl, påstod i rätten att han var 16 år gammal när brottet begicks och att han därför bör få ett mildare straff. På hans Facebook-sida framgick det däremot att han var född 1997, något som han givetvis inte hade någon aning om varför det stod så.

Två andra asylsökare var ursprungligen också misstänkta för delaktighet i brotten men sattes sedan på fri fot. Vilken roll de ska ha haft är ännu okänt.

Altaha dömdes till fängelse i sex år, Mohammed till fyra års fängelse och nio månader och Alhasan till fängelse i fem år. Dessutom måste männen betala 400 000 norska kronor i skadestånd till flickan. Straffet för folkmord är 30 år.

Källor:
Syriske «asylbarn» dømt for gjengvoldtekt i Kongsberg
Kongsberg og Eiker tingrett, sak nr. 16-167789MED.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments