Syrier häktad för våldtäkt i Töreboda

MÅNGKULTUREN. En syrisk man häktades nyligen för våldtäkt på en flicka i Töreboda. Trots att syrier idag uppmanas att återvända till sitt hemland, då kriget i praktiken har upphört, så menar Migrationsverket att mannen inte kan utvisas vid en eventuell dom.

Klicka för att förstora.

Den 24 januari 2019 häktades syriern Hasan Sayed Ahmad (19990103-9371) på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt på 16 år gammal svensk flicka i Töreboda i oktober 2018. Två dagar tidigare, den 22 januari, hade han häktats.

Våldtäkten ska ha begåtts den 30 oktober inomhus på en adress i Töreboda och parterna ska ha varit ytligt bekanta med varandra sedan tidigare. Enligt åklagaren förnekar Sayed Ahmad brott även fast han vidgår vissa omständigheter, vilket troligtvis innebär att han hävdar att flickan var med på det hela.

Enligt ett yttrande från Migrationsverket sökte Sayed Ahmad asyl i Sverige den 28 juli 2015 och fick permanent uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande den 4 februari 2016. Idag bor han i Töreboda tillsammans med sina föräldrar och sin syster.

En bild på Hasan Sayed Ahmads Facebook från december 2017.

Migrationsverket menar i sitt yttrande att det föreligger hinder jämlikt 12 kap. 1 § utlänningslagen mot att genomföra ett eventuellt utvisningsbeslut till Syrien, vilket innebär att Sayed Ahmad vid en eventuellt fällande dom troligtvis inte kommer att utvisas från Sverige.

Av Migrationsverkets rättsliga kommentar (SR 04/2018) från den 2 februari 2018 konstaterar Migrationsverket att säkerhetsläget i Syrien fortfarande är mycket allvarligt, trots att det varierar mellan provinser och inom provinser. Det är i hög grad civilbefolkningen som drabbas. Antal döda och skadade samt antal som tvingas fly undan för att inte drabbas av det urskillningslösa våldet håller sig på mycket höga nivåer. Det finns därför fog för att i nuläget kvarstå vid den bedömning som gjordes i SR 40/2015, dvs. att situationen i Syrien är så allvarlig att i huvudsak alla och envar vid ett återvändande löper en individuell risk för skyddsgrundande behandling i enlighet med artikel 3 i Europakonventionen och artikel 15 b i skyddsgrundsdirektivet.

I december 2017 meddelade Putin att Syrien var befriat och att flyktingar därmed bör återvända hem. I juli 2018 uppmanade både president Trump och president Putin att syriska flyktingar borde börja återvända till Syrien. I december 2018 rapporterade Sveriges Radio om att kvinnor i Syrien ville att männen skulle återvända eftersom de behövs i Syrien. En ung syrisk kvinna sa:

Lösningen är att sparka ut dom och få hit de till Syrien där de kan börja bygga upp landet igen.

Hasan Sayed Ahmad i september 2017 på bron över Tidan i Mariestad, bara 2 mil från Töreboda.

Källor:
Skaraborgs TR B304-19 Aktbil 3
Skaraborgs TR B304-19 Aktbil 14

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments