Syrien: USA-koalition bombade by med vit fosfor

SYRIEN. Enligt en syrisk nyhetsbyrå bombade den USA-ledda koalitionen en by i landet med det förbjudna ämnet vit fosfor under måndagen. 


Film som förklarar hur vit fosfor fungerar.

Under måndagen gick den USA-ledda koalitionen till attack mot den syriska staden Hajin i provinsen Deir ez-Zor. Enligt den syriska nyhetsbyrån SANA användes vit fosfor under angreppet.

Samma dag attackerades byn Al-Shafah i provinsen, vilket ska ha dödat minst tre barn.

Det är inte första gången som den USA-ledda koalitionen har anklagats för att använda vit fosfor i kriget i Syrien, även om man vanligtvis förnekar det. I oktober skrev det syriska utrikesministeriet ett brev till FN:s säkerhetsråd där man fördömde användandet av vit fosfor, samtidigt som man anklagade USA-koalitionen för att nyttja det kemiska vapnet i en slags ”brända jordens-taktik” i Syrien.

”Användandet av internationellt förbjudna vapen mot det syriska folket har blivit ett systematiskt och medvetet beteende av denna koalition i en uppenbar kränkning av internationell lag och mänskliga rättigheter”, skrev utrikesministeriet i brevet.

”Detta brott är en i raden av krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som skett mot det syriska folket, inklusive koalitionens fortsatta stöd för terrorism och dess användande av terrorist- och separatistmiliser för att uppnå sina mål och agressiva planer att underminera självständigheten, enheten och den territoriala integriteten för den Syriska arabiska republiken”, fortsatte man.

Under den senaste månaden ska USA-koalitionen ha använt vit fosfor vid flera tillfällen i Deir ez-Zor, där man stödjer de så kallade syriska demokratiska styrkorna.

Källor:
US-led coalition bombs Syrian town with banned white phosphorus munitions – state media
Foreign Ministry: The use of int’l banned weapons by US-led coalition against Syrians become systematic and deliberate

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PeterKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Det är fruktansvärd att vita US-soldater är judarnas marionetter.

Peter
Medlem

Det är hög tid att damma av den gamla klichén från 60 – och 70-talen: ”USA-imperialism”