Syrien: USA attackerar Assad-vänliga styrkor

UTRIKES. USA har attackerat Assad-vänliga styrkor i Syrien. Uppgifter om såväl döda som anledningen till USA:s attack skiljer sig kraftigt åt.

Den USA-ledda koalition som i strid mot internationell lag befinner sig och verkar i Syrien har attackerat en milisgrupp lojal till president Bashar al-Assad. Detta efter att milisgruppen ska ha agerat mot en sovande terrorcell utgjord av IS-sympatisörer som upprepade gånger beskjutit prosyriska styrkor.

Men när milisen sonderade terrängen där IS-attackerna kommit ifrån blev de alltså plötsligt attackerade av den USA-ledda koalitionen medelst granater och helikoptrar. Enligt USA ska runt 100 Assad-vänliga soldater ha dött av attacken, medan ryska RT menar att endast 25 av dem blev skadade.

USA menar själva att det som hände var att en militärbas för de USA-stödda och kurddominerade SDF-styrkorna ska ha attackerats och att USA bara utövade ”självförsvar”.

Damaskus kallar USA-koalitionens attack för ett krigsbrott och kräver att dess verksamhet i Syrien nu upplöses av FN. Ryssland har å sin sida sagt att händelsen ”återigen bevisar att det verkliga målet för den fortsatta och illegala amerikanska närvaron i Syrien inte är att bekämpa den internationella terrorgruppen IS, utan att roffa åt sig och kontrollera ekonomiska tillgångar som endast tillhör Syrien”.

Emedan IS i praktiken är besegrade som landkontrollerande enhet finns sympatisörer och krigare kvar runtom i Syrien. Flera andra islamistrebeller kontrollerar dessutom områden i till exempel Idlibprovinsen medan de ovan nämnda SDF-styrkorna gör detsamma i de norra delarna av Syrien. SDF strider som Nordfront tidigare rapporterat om just nu mot invaderande turkiska styrkor.

Källa:
True US goal in Syria is control over resources, not fighting ISIS – Russian MoD

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om