Sydafrikas regering hindrar vita att söka jobb

ANTIVIT RASISM. En statligt administrerad registreringsprocess i Sydafrika stänger ute vita arbetssökande.


Sydafrikas antivita rasistiske president Cyril Ramaphosa. Foto: ITU Pictures (CC BY 2.0)

Sydafrikas handelsfack larmar om att den sydafrikanska staten har institutionaliserat rasism mot vita i ett system för jobbansökningar.

Internetportalen YES (Ungdomsarbetsförmedlingen) förmedlar statliga jobb till ungdomar som har varit arbetslösa i mer än sex månader. Programmet stöds av regeringens nationella utvecklingsplan, kallad Plan 2030. Denna plan syftar till att inom de kommande tolv åren eliminera fattigdom och minska ojämlikheter.

Kriterierna för att få lov att söka arbetena som förmedlas är att de arbetssökande är svarta i enlighet med BEE-definitionen (Black Economic Empowerment/Ökad svart ekonomisk egenmakt) för sydafrikanska medborgare i åldrarna 18-34 år.

YES lanserades i mars av president Cyril Ramaphosa.

— Vi kommer med fler lösningar på ungdomsarbetslösheten, sade han efter att YES-portalen hade öppnats.

Ras-selektivt politiskt program
BBE är ett ras-selektivt program sjösatt 2001 av den sydafrikanska regeringen för att motverka den vita apartheidregeringens politik som upphörde 1994.

Sydafrikas handelsfack Solidarity säger att unga vita sydafrikaner är ”ovälkomna” och att YES utgör en post på en ”lång lista av regeringspolitik som är besatt av ras”.

— Det är som om presidenten säger till vita jobbsökande: ”Ni är ovälkomna och får klara er själva!” säger Paul Maritz som är koordinator för fackföreningen Solidaritys ungdomsavdelning.

Källa:
White South Africans barred from registering on government jobs website

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Det som händer i Sydafrika idag kommer att vara vår verklighet här i Europa senast om 10-20 år, om vi inte lyckas stoppa (((utvecklingen))).