Sydafrikas första bank helt ägd av svarta kollapsar efter intern plundring

SYDAFRIKA. VBS Mutual Bank, hyllad som den första sydafrikanska banken helt ägd och skött av svarta afrikaner, har kollapsat efter plundring inifrån.


Tshifhiwa Matodzi, Robert Madzonga och Floyd Shivambu.

VBS Mutual Bank är den bank som hyllats för att vara den första sydafrikanska banken som helt ägs och styrs av svarta afrikaner.

Nu har banken kollapsat efter att dess ägare stal pengarna och mutat regeringen och tjänstemän på lokala myndigheter att deponera pengar i operationen.

Brottsligheten har uppdagats av Sydafrikas reservbank (SARB).

Enligt en officiell rapport från SARB har VBS afrikanska ägare ”stoppat undan nästan två miljarder rand” (över en miljard kronor) i vad reservbanken kallar ”ett enda kriminellt projekt”.

VBS börsnoterades år 2017. Tidigt 2018 stötte banken på det som i medierna kallades ”likviditetsproblem”. Därför placerades banken under godmanskap i mars.

Enligt rapporten har 1 894 923 674 rand transfererats från banken mellan den 15 mars 2015 och 17 juni 2018 till 53 individer, alla svarta. Bankchefen Tshifhiwa Matodzi stal åt sig själv motsvarande över 194 miljoner kronor av det totala beloppet. Det var han som tillsammans med sin kumpan Robert Madzonga genomförde plundringen.

Brian Shivambu som är yngre bror till den anti-vita politiska ekonomiska frihetskämpen Floyd Shivambu som av ”rättviseskäl” kämpar för konfiskering av vitas mark och egendom utan kompensation, mottog motsvarande över nio miljoner kronor från de stulna bankpengarna.

”Bör åtalas”
SARB har rekommenderat att de 53 personerna som har tagit emot stulna pengar från banken ska åtalas och hållas ansvariga för att bankens ekonomi imploderade tidigare i år. Det handlar om bankcheferna och deras medarbetare, aktieägande chefer, politiker och deras släktingar och revisorer som har godkänt bankens bedrägliga finansstölder.

Utöver själva plundringen har personal inom VBS manipulerat sina banksystem för att kunna skapa fiktiva insättningar för bankens största aktieägare, Vele Investments, deras associerade och relaterade bolag, samt raderat Veles övertrasserade konton och därmed tillhörande skulder till ett totalvärde om hundratals miljoner rand.

”Brottslingarna och deras medarbetare började ’shoppa loss något enormt’ på bekostnad av VBS sparare”, står det i rapporten.

Den internationella revisionsbyrån KPMG har varit partner med VBS revisor Sipho Malaba och har därmed också drabbats av VBS organisarade brottslighet. Malaba har godkänt bankens bokslut och rapporter till reservbanken.

Enligt SARB finns inga utsikter att rädda banken.

”Det finns knappast någon person bland bankens ansvariga personal som inte på ett eller annat sätt är medbrottsling”, skriver SARB i sin rapport.

Källa:
South Africa: “First Black Bank” Collapses after Being Looted by Owners

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

12
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KlausAnders JonssonRokvikenCharlieGrottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Det verkar som om jugarna missade lära dem att sköta det ”snyggt”.

Karl-Путин A
Medlem

Låter väldigt amatörmässigt och osofistikerat. Men med lite hjälp av utländska ”konsulter” kommer afrikanerna kanske att kunna råna sina kunder lika elegant som vilken svensk bank som helst.

Det gäller att ha rätt politiska kanaler så att staten kan skjuta till alla pengar som man stulit så att banken kan leva vidare, som svenska storbanker som fått miljardbidrag av staten efter att de stulit eller svindlat bort kundernas pengar i olika omgångar.

Grottbjörnen
Medlem

All skuld kommer att läggas på vita bönder och kolonierna som vanligt…negrerna trodde att man kunde odla i öknen utan bevattningssystem och gödsel, vitas fel. gruvindustrin gick åt helvete, vitas fel. Negrer klarar inte av att hålla i pengar och göra en enkel budget, vitas fel. Negrer mördar varandra och boerna på löpande band, vitas fel.

Charlie
Medlem

Synd att inte alla banker gör samma sak lika tydligt. Då hade vi sett en systemreset ganska omgående.

Karl-Путин A
Medlem

I min rasistiska xenofoba dödsknarkande hjärna som är marinerad i antisemitism, hat, hot och nazism dyker denna sångtext upp som min mamma brukade sjunga för mig för att lära mig skillnad på kasus, genus och ackusativ. Die Affen rasen durch den Wald, Der eine macht den andern kalt, Die ganze Affenbande brüllt: Wo ist die Kokosnuß? Wo ist die Kokosnuß? Wer hat die Kokosnuß geklaut? Die Affenmama sitzt am Fluß Und angelt nach der Kokosnuß, Die ganze Affenbande brüllt: Wo ist die Kokosnuß? Wo ist die Kokosnuß? Wer hat die Kokosnuß geklaut? Der Affenonkel, welch ein Graus, Reißt ganze Urwaldbäume… Läs mer »

Klaus
Medlem

Jag hade hört låten någon gång men jag hade inte ett minne av den i sammanhanget med stölden i banken. Jag tror apor är ärligare än den där bankpersonalen.
Jag letade
https://youtu.be/Tr-Qq00rvQ4
Med riktiga apor:
https://m.youtube.com/watch?v=_AKDSNny-yo&feature=youtu.be

Rokviken
Medlem

Här lever man i sus och dus med lånade pengar. Vem tänker på morgondagen?

https://www.youtube.com/watch?v=W27PnUuXR_A

Grottbjörnen
Medlem

ja såna dom önskar att vi ska bli också med alla sms-lån och skit, bedrövligt

Klaus
Medlem

Rothschilds och queen Ellys Commonwealth elit i Sydafrika, Macrons elit i Kongo.

Anders Jonsson
Medlem

Negrerna är inte tillräckligt intelligenta för att kunna driva en bank? Vad är frågan?

Grottbjörnen
Medlem

ungefär så ja, XD, och de få nebrer som är intelligenta är tjuvar som snor allt guld och hugger huvudet av alla som protesterar, många afrikanska samhällen ser ut så i hierarkin, och nu dömmer jag inte, för evolutionen är som den är, den är objektiv och afrikaner har blivit specialiserade på att överleva i afrika helt enkelt…i afrika behöver man inte kunna samarbeta till någon större grad för att överleva, därför handlar det mer om att kunna dominera andra svagare individer så mycket som möjligt och få dom att ge dig sina saker eller arbeta åt dig,i europa har… Läs mer »

Rokviken
Medlem

Det fungerar där men inte här med andra ord.