Sydafrika: Vita skolelever talade sitt modersmål – tvingades lämna kommunfullmäktigemöte

SYDAFRIKA. Skolelever som besökte ett kommunfullmäktigemöte tvingades lämna möteskammaren efter att en antivit politiker ur EFF påstått att deras närvaro ”stinker som rasism”.

Under ett kommunfullmäktigemöte i Pretoria, Sydafrika, fick en av medlem ur partiet Economic Freedom Fighters (EFF) ett utbrott efter att han hörde vita skoleleverna tala sitt modersmål afrikaan. Skoleleverna, som var på plats för att lära sig hur demokrati fungerar, fick sig en kalldusch när en EFF-medlem reagerade starkt mot deras närvaro.

Mitt under ordförande Katlego Mathebes anförande avbröt EFF-ledaren Benjamin Disoloane och ville veta varför samtliga besökande elever var vita. Han menade även att elevernas närvaro ”stank av rasism”.

Fråga fick igång en het diskussion om rasism vilket resulterade i att vissa ledamöter krävde att eleverna skulle lämna kammaren. I ett försök att lugna ner situationen bad ordförande Mathebe de olika partierna att fatta beslut i frågan om huruvida eleverna skall lämna kammaren eller ej. Men tills beslut hade kunnat fattas i frågan fick barnen lov att lämna kammaren.

Kort efter att eleverna lämnat kammaren fick de meddelat att de inte inte var välkomna tillbaka in. Detta då man menade att deras närvaro skulle orsaka en mycket större konflikt.

Skolelevernas gruppledare Mauritz Meiring tog det hela med lugn.

— Det är klart att vi är sydafrikaner, då vi alla är från Sydafrika och är en del av alla de kulturella grupper som utgör landet… jag anser att många politiker är extremt rasistiska på grund av deras politiska övertygelser.

Källa:
Afrikaans speaking pupils asked to leave council chambers

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenAndré DevecseriChristian Hamilton Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Christian Hamilton
Medlem

Bra, där fick dom lära sig direkt vad demokrati är och för vem.

André Devecseri
Medlem

Om nu negrerna inte vill ha vita i Sydafrika borde de sluta gaa som katten kring het gröt och bara repatriera de vita till Europa. Ett fritt Europa skulle med rätta automatiskt bevilja dem nederländskt resp. brittiskt medborgarskap.

Aa andra sidan är väl khoisanfolken ursprungsbefolkningen i sydligaste Afrika, och inte bantunegrerna?

Rokviken
Medlem

”Om nu negrerna inte vill ha vita i Sydafrika borde de sluta gå som katten kring het gröt och bara repatriera de vita till Europa”
Om det vore så enkelt. Skulle hellre önska få en vit sydafrikansk befolkning till Sverige. De om något har rätt att söka skydd i Europa. Men den globala eliten har andra planer.