Swedbank störtdyker på börsen efter polisrazzia

INRIKES. Idag genomförde polisen ett tillslag mot Swedbanks huvudkontor för att samla in bevismaterial.

Idag genomförde polisen ett tillslag mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i syfte att samla in bevismaterial som rör de misstankar om insiderbrott som Ekobrottsmyndigheten i februari inledde en förundersökning kring. Tillslaget inleddes klockan nio och pågick fram till kvällen.

Enligt Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare, tyder mycket på att Swedbank medvetet spridit vilseledande information om vad banken känt till rörande misstänkt penningtvätt inom bankens Baltikum-avdelning. Ekobrottsmyndigheten meddelade också under kvällen att förundersökningen utökats med brottsmisstanken grovt svindleri, som kan ge sex års fängelse.

Swedbank har inte kommenterat tillslaget mer än vad börsens ordningsregler kräver. I ett pressmeddelande skriver man att Ekobrottsmyndigheten har ”initierat en aktivitet” på huvudkontoret. När börsen stängde för dagen hade Swedbanks aktiekurs fallit med nästan tolv procent.

År 2015 stängdes Nordfronts bankkonto ner av Swedbank, då webbtidningen anklagades för att bedriva ”oetisk verksamhet”. Huruvida Thomas Langrot kommer lyckas bevisa att insiderbrott och grovt svindleri faller inom ramarna för vad banken anser vara etisk verksamhet återstår att se.

Källor:
Förundersökning mot Swedbank utvidgas med ytterligare brottsmisstanke
Swedbanks vd togs med överraskning av razzian

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
VictorMikeSverkerKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Det är väl inte endast Swedbank som tvättade pengar. Varför flyttade Nordea huvudkontoret till Finnland, varför finns det skatteparadiser, vad har US-amerikanska banker i Baltikum att göra? Det finns många banker som gör tvivelaktiga transaktioner.

Sverker
Medlem

HELA banksystemet är korrupt! Alla som ”lånar ut pengar” begår bedrägeri. Ju förr alla sätter sig in i hur banker egentligen fungerar, ju förr krossar vi judens fruktansvärda makt.

Mike
Medlem

Riktigt bra slutkläm! 👊

Victor
Medlem

Själv är man tyvärr kund i Swedbank. Finns det några Alternativ?