GRANSKNING. Massiv kampanj för afghaner.

David Lindahl hoppade den 25 april på SVT:s drev om gymnasielagen där SVT:s personal vill att lagen rivs upp och att alla skall få stanna i Sverige oavsett. Det nya genidraget från SVT:s sida är att utnyttja coronaepidemins effekter där massvis med minoriteter utpekas som de enda lidande i Sverige.

Lindahl komponerar därför ett snyftreportage om Fardju Alizada i Västra Frölunda som påstås ha haft två jobb innan krisen började – en kampanj som sen spreds vidare av bland annat asylaktivisterna ”Vistårinteut”.

Barnboksförfattaren Jessica Gow på TT har hjälpt Lindahl att sätta samman påverkansoperationen mot Sveriges regering. Centerpartiet skall nu hålla med SVT:s personal, men Socialdemokraterna har ännu inte gett vika.

Vänsterextremt hem med asylrättsdrömmar

Lindahl och hans sambo gillar bland annat ”Asylrättstudenterna Malmö och Lund” på Facebook, men även TNKVRT som ”synliggör olika typer av förtryck genom nyheter” och vänsterfeministiska Supersnippan är högt på listan.

När vi kontaktar Lindahl på kontoret i Göteborg skyller han på sin redaktör och vägrar sen svara på frågor om de inte ställs brevledes. Svaret på en del av frågorna kommer dock snabbt, men han vill inte svara på frågan ”Kan du skicka en länk till en artikel gällande coronaviruset där folkgruppen ’etniska svenskar’ pekas ut som utsatta eller lidande på något sätt?”

Er artikel handlar om att påverka gymnasielagen. Är detta korrekt uppfattat?

— Nej, det är inte korrekt uppfattat. Artikeln handlar om att personer som lyckats få arbete vilket är ett villkor för att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, i det här fallet Fardju, kan påverkas av det faktum att företag permitterar och/eller varslar personal på grund av coronaviruset.

Ni har kontaktat C och S för att se hur långt de kommit i sitt arbete att ändra lagen. Varför? Vad är nyhetsvärdet i detta?

— Det stämmer inte heller. Vi redovisar i artikeln att Centerpartiet vill se lättnader i lagen och att Morgan Johansson (S) säger att det inte pågår något arbete för att ändra på den.

Det finns folk som påstår att er artikel är i princip 100% aktivism, ett försök att påverka, och inte alls journalistik. Hur svarar du på sådan kritik?

— Alla har såklart rätt till sin egen åsikt, vi kan inte ha några synpunkter på det. Vi anser dock att detta är ett av många områden som är viktigt att belysa nu under coronakrisen. Att vi rapporterar om ett ämne är inte samma sak som att vi tar ställning.

Efter flertalet påminnelser har Lindahl inte svarat på frågan om etniska svenskar.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:43