SVT-reporter menar att övervakningen kan bli kvar även efter coronakrisen

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. SVT-reportern Alexander Norén belyser att vi kan komma att behöva överge vår personliga integritet för ett övervakningssamhälle.

SVTs utrikesreporter Alexander Norén belyser i en artikel att övervakningssamhället kanske kommer att stanna kvar, även efter coronakrisen. Norén nämner drönare, övervakningsappar, spårning av telefoner med mera; något som han menar kan bli den nya normen framöver.

Övervakning blir allt vanligare runt om i Europa med anledning av coronapandemin. Verktyg som tidigare bara använts av “auktoritära regimer” är nu vanligt förekommande, beskriver Norén i artikeln. Israel har börjat spåra smittades telefoner, drönare övervakar allmänna platser för att se till att folk håller sig i karantän och myndigheter övervakar personer i deras hem via applikationer i mobiltelefoner.

Norén varnar för att myndigheter kommer att vilja ha kvar övervakningen och undantagsregler när de väl är införda. Med andra ord kan övervakning av mobiltelefoner, övervakningsdrönare och utegångsförbud bli vardagsmat för vanligt folk efter coronakrisen.

Norén raljerar i slutet av artikeln:

Kanske lika bra att behålla ansiktsigenkänningssystemen som kan avläsa feber ett tag till? Kanske till och med utrusta alla medborgare med smarta klockor som avläser puls och kroppstemperatur och skickar data automatiskt till en folkhälsomyndighet som vet exakt var du befinner dig när du blir sjuk?
Kanske borde även våra smarta högtalare lyssna efter hostningar och nysningar därhemma och rapportera in det med? För säkerhets skull.

Källa:
Analys: Storebror skyddar dig

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Nybörjare
Harald
4 månader sedan

Rätt viktigt att poängtera att Norén inte vill ha det samhälle han skriver om. Men en lågoddsare. Även om det inte skulle bli så är det massor av analytiker som tror att det kommer bli sådär. Det är för jävlit att så många förväntar sig en sån dystopi. Det betyder nog att misstron mot NWO är stor

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
4 månader sedan
Reply to  Harald

Om politikerklassen hela tiden är rädd för allt vad opposition heter och måste sätta folket under övervakning – då har politikerna bevisat att de för en politik som inte gynnar folket – och då ska de ut, frivilligt eller handgripligen, det är bara att välja. Men ut ska de!
NRUP!

Samuel
Nybörjare
Samuel
4 månader sedan

STÄNG NER! GOYERNA VET!

Wäring
Nybörjare
Wäring
4 månader sedan

”Vi lever i en demokrati, man får tycka vad man vill”, fick jag berättat för mig härom veckan. ”We don’t ban views”, som Morgan Johansson förklarade.
Åh, vilken ynnest, de kan knappast hindra en från vad man tänker i sitt stilla sinne (inte ännu i alla fall), men sedan sätter de ned foten.