1984. En skola i Skellefteå har börjat använda sig av biometrisk ansiktsigenkänning för att markera närvaro. Statliga SVT propagerar glatt för Big Brother-tilltaget.

Det med tvång finansierade statliga SVT har rapporterat om att Anderstorps gymnasium i Skellefteå har under ett par veckor i höstas använt sig av biometrisk ansiktsigenkänning för att markera närvaro under lektioner. Anledningen ska vara att lärarna på skolan per år använder runt 17 000 timmar till närvarorapportering.

— Det har varit ganska bra, man slipper ta tid i början på lektionen, säger eleven Viktor Christiansen om försöket.

— Min mamma är lärare här på skolan och jag vet att hon får mycket skäll om det blir fel med närvaron. Att nån kom lite sent och blivit antecknad som frånvarande hela lektionen. Då måste hon ändra på det och det gör hon ibland hemma på fritiden, säger eleven Clara Granberg.

SVT nämner därefter att metoden är kontroversiell. Tekniken används till exempel i den totalitära staten Kina för att övervaka och kontrollera människor. SVT väljer dock att i stället för att driva tesen om personlig integritet och ett mindre totalitärt övervakningssamhälle att nämna att testet i Skellefteå bara var ”mycket småskaligt”. Därefter har de en underrubrik med texten ”Skulle kunna vara framtidslösning”.

Artikeln avslutas med att Anderstorps gymnasiums rektor, Jörgen Malm, får ordet:

— Jag tror att det här skulle kunna vara en framtidslösning, men vi behöver utvärdera och se vad det kan leda till.

Källa:
Skolans ovanliga test: Elevernas närvaro registreras med kamerateknik


  • Publicerad:
    2019-01-14 17:45